מסלול אדריכלות נדירה והיסטוריה מרתקת – הדר הכרמל
בפוסט הזה תוכלו להשתמש כמסלול הליכה מרתק בשכונת הדר ובעיקר ברחוב ירושלים המיתולוגי ותקראו פה חלק קטן מהסיפורים העסיסיים שרינת מספרת בסיור הדרך שלה. המדריך והמסלול המקוצר שאני מציעה כולל הליכה ברחוב ירושלים לאורכו. בהמשך הפוסט תוכלו לקרוא על אפשרויות להאריך את הסיור לרחובות נוספים וכמובן שתמיד תוכלו לקחת את רינת כמורת דרך פרטית או להצטרף לקבוצה שלה. רינת בלום בפייסבוק , רינת בלום באינסטגרם
הדר הכרמל: אירופה עם מוטיבים מזרח תיכוניים
בדומה ל״אחוזת בית״ של תל אביב (ובדיוק באותה שנה!), הדר התחילה כיוזמה פרטית של יהודים כמו שבתאי לוי, רפאל חכים ואחרים שחיפשו לעלות קצת על צלע ההר ולבנות שכונה יהודית ׳מחוץ לחומות׳ – לא היו באמת חומות אבל הם רצו להקים שכונה יהודית חדשה מנותקת מהעיר התחתית ו-וואדי ניסנאס. ככה קמה שכונת "הרצליה" (1909, בדיוק כמו אחוזת בית) שהייתה השכונה של בוני הישוב העבריים, ושל שכבה בורגנית אמידה מאוד של תעשיינים מובילים (כמו האחים וילבושביץ׳ ממקימי מפעל שמן) עסקנים ציוניים כמו שמואל פבזנר , ועוד מהנדסים, רופאים ויזמים אשר בנו ״ארמונות בשממה", כפי שרינת מתארת אותם, ואת הדרם בהחלט עדיין אפשר לראות ברחוב ירושלים וברחובות סביב כמו פבזנר, תל חי, מסדה, שמריהו לוין ועוד.
״זו בעצם מעבדה ניסויית אדריכלית של אדריכלים ומהנדסים אשר הביאו רעיונות חדשניים ופורצי דרך״ רינת מסבירה את הקסם שיש רק בהדר, ״מדובר במקבץ מדהים ומרשים של אדריכלות ערבית שמקורה בלבנון, אדריכלות לקטנית (אקלקטית) המשלבת מוטיבים נאו קלאסיים ונאו בארוקיים. בקיצור זו אירופה עם מוטיבים מזרח תיכוניים, שהביאו איתם המהנדסים הייקים שהתאימו את הקווים המודרניים האירופיים הנקיים והגיאומטריים לאקלים הישראלי״. הסגנון הבינלאומי, תוצר לוואי של תנועת הבאוהאוס שולט בשכונה – שיש בה את הריכוז האדריכלי הגדול ביותר בארץ של הסגנון הזה.
הו… חיפה חיפה. נולדתי בה וגדלתי בה עד 1981… אחכ כשגרתי ביקנעם, הייתי נוסעת בעל בוקר ללמוד בליאו-בקה ומחליפה אוטובוס בהדר בבוקר ואחהצ (שלוש שנים!!!). מכירה היטב את הדר… המון נוסטלגיה בפוסט הזה!
מאת
איזה כיף שהצלחתי לעורר בך נוסטלגיה, בעיקר כשאת בת העיר! מקווה שנצליח להיפגש בקרוב ברחובות הדר (-: