טיול בחיפה: אמנות רחוב, וינטג׳ ואוכל בואדי סאליב

אדריכלות ערבית ואדי סאליב חיפה

אתם אולי מכירים אותה בתור השכונה של שוק הפשפשים, אבל יש בה המון מעבר: אמנות עכשווית, אמנות רחוב, וינטאג׳ וגם אוכל. בזכות הסמיכות לעיר התחתית ולשוק תלפיות, אפשר להעביר בשכונה כמה שעות ואפילו יותר. קבלו את המדריך המלא לוואדי סאליב - השכונה הכי מסתורית בחיפה

ואדי סאליב: היסטוריה מפוארת וצלקות מהעבר

מתכננים טיול בחיפה? כדאי לשקול להקדיש חצי יום לואדי סאליב. ההיסטוריה של ואדי סאליב מאוד מיוחדת. זו שכונה עם עבר מפואר וגם הרבה צלקות. היא הוקמה במאה ה-19 כשתושבי חיפה העתיקה המוקפת חומה חיפשו לצאת מהחומות. חיו בה ביחד ממש כמו היום יהודים ומוסלמים, והיא נקראה על שם צלב (׳צאליב׳) גדול שנמצא חקוק במערה בוואדי. תושבי השכונה היו ממעמד סוציו אקונומי בינוני וגבוה, תוכלו להתרשם כך גם מהבתים שתפגשו בדרך. חלקם ארמונות של ממש, גם אלו הנטושים. למה נטושים? כי במלחמת העצמאות התחולל בשכונה קרב גדול ומשמעותי מאוד. חלק גדול מערביי וואדי סאליב ברחו מהעיר ומכוח חוק נכסי נפקדים הנכסים הועברו לידי האפוטרופוס הכללי. את מקומם של התושבים האלו תפסו עולים מצפון אפריקה ומזרח אירופה (בעיקר מרומניה) ומצבה של השכונה הדרדר. ממקום מושבם של אנשי רוח ואליטה היא הפכה לשכונת מצוקה. כעבור עשור בלבד חוותה את אחד המאורעות הקשים שידעה חיפה. תושבי הוואדי היהודים מחו נגד הזנחת הממסד במה שידוע כיום כ-״מאורעות וואדי סאליב״ (1959) שסופם בהקמת ועדת עציוני.

העתיד של ואדי סאליב

עם השנים השכונה ננטשה ורק שוק הפשפשים הציל את כבודה לאורך הדרך. בעשור האחרון עירית חיפה פועלת לשקם את השכונה. לצד פרויקטים של שימור ובניה מחודשת הוקמו מרכזי תרבות, פארק ואפילו פסטיבלי גרפיטי. כל אלו הופכים את וואדי סאליב לשכונה מאוד אטרקטיבית לביקור. תוכלו לצפות כאן בסרטון קצר שמתאר את הטיול שלי בוואדי, ובהמשך תוכלו לקרוא על עוד אטרקציות ופעילויות מעניינות בסביבה.  טיול בחיפה: ואדי סאליב

שיקום מבנים חיפה ואדי סאליב
שימור מבנים בואדי סאליב
אדריכלות חיפה בניין הטיל בית המשפט
ואדי סאליב

אמנות עכשווית בוואדי סאליב

פירמידה – מרכז לאמנות עכשווית

למרות שמה המתעתע, הפירמידה שוכנת במבנה מרובע לחלוטין… הוא שימש פעם כבית ספר והיום פועל כמרכז תרבות ואמנות עכשווית שמשמש גם כפורום ציבורי. זהו למעשה מרכז בינלאומי של 3,000 מ"ר המארחים בסדנאות אמן, גלריה ותערוכות מתחלפות. אל תתנו לקירות החיצוניים לתעתע בכם,  העיצוב הפנימי מרהיב. בשנים האחרונות הפירמידה משמשת גם כבית חם לאמנים צעירים המקבלים סטודיו לעבודה ללא תשלום. כך הם מקבלים הזדמנות להתפתח כאמנים בתחילת דרכם בתמיכתה של העיר. 

הכניסה ללא תשלום. שעות פתיחה ופרטים נוספים תמצאו כאןטיול בחיפה: ואדי סאליב

פארק וואדי סאליב ופארק הפסלים של קדישמן

למרגלות הפירמידה נמצא פארק וואדי סאליב. אפשר לפתוח בו את הבוקר בפיקניק קטן או לשבת בו למנוחה. בקרוב הפארק יעבור שדרוג כפול: במבנה במרכזו ייפתח בית קפה ובקרוב ייחנך בו פארק הפסלים של קדישמן. בפארק יוצבו 9 פסלי ברזל של האמן המנוח מנשה קדישמן, המפורסם שבהם הוא פסל ״עקדת יצחק״ שגובהו 5 מטרים. הפסלים נתרמו לחיפה על ידי בנו, הצייר בן קדישמן, וכאמור הפארק ייחנך ממש בקרוב (יוני 2021).

גרפיטי ואמנות רחוב בוואדי סאליב

לאמנות רחוב בוואדי יש היסטוריה של מעל לעשור, אבל בשנת הקורונה נוספו לשכונה עשרות עבורות חדשות בשני פסטיבלים שארגנו חבר'ה חיפאים. קולקטיב סירה, קהילת יוצרים מתחומי התקשורת החזותית בחיפה, וסטודיו ׳זה מה ניש׳, שעוסק בעיצוב, במיתוג ובסטוריטלינג. ביחד ולחוד שתי הקהילות האלו הפכו את רחוב שיבת ציון המוביל מוואדי סאליב לעיר התחתית לגן עדן של גרפיטי. מעל 30 אמני גרפיטי מחיפה ומחוץ לה שילבו כוחות עם בעלי העסקים לאורך הרחוב. בשני סופי שבוע (הראשון בחנוכה-כריסמס והשני בפורים) הם צבעו את הרחוב והפכו אותו לגלריה עירונית. טיול בחיפה: ואדי סאליב

עבודות אלו מצטרפות לציורי קיר ותיקים יותר המעטרים את סופו של רחוב שיבת ציון (באזור הסמוך לפארק) ואת שוק הפשפשים (רחוב קיבוץ גלויות). הבולטים באמנים שתפגשו בדרך הם האחים החיפאים ארז שמח (EREZOO)  וזיו שמח (ZIVINK) שכבר מזמן השתלטו על קירות העיר; האמן הצעיר (והאהוב עליי) ERCK; והצוות Neo-Applonia. תוכלו לסייר ביניהם עצמאית כמובן, או להצטרף לסיור הגרפיטי שיצרנו ב-׳המייקרים של חיפה׳ ולשמוע את כל הסיפורים מאחורי הקלעים. הפרטים על הסיור ומועדי הסיורים נמצאים כאן.

גרפיטי חיפה אמן גרפיטי erck
האמן החיפאי erck על רקע גרפיטי שלו בואדי סאליב
גרפיטי חיפה פלוג׳ה faluja מסיכה בית הנייר סלבדור דאלי
גרפיטי של האמן אריאל פלוג, Faluja

וינטג׳ בואדי סאליב: שוק הפשפשים

שוק הפשפשים החיפאי הוא שוק רוכלים יד שניה ו-וינטג׳ קלאסי. כל כך קלאסי, שאפילו הרוכלים בשוק הפשפשים של יפו מגיעים לקנות בו. למעשה הוא המקור של רוב פריטי הוינטג׳ הנמכרים בישראל ומעצבים וחובבי וינטג׳ מכל הארץ מגיעים אליו כדי לחפש סחורה מקומית ומכל העולם. חנויות השוק פתוחות כל השבוע אבל היום המעניין ביותר בו הוא שבת. עשרות הרוכלים פזורים לאורך הרחוב ובמגרש הפשפשים ממש כמו בחו״ל. ימי שבת הם גם הימים העמוסים ביותר של השוק וקשה לעקוב אחרי כל רוכל וחנות. אם תרצו להכיר את שוק הפשפשים יותר לעומק, תוכלו לקרוא עליו בפוסט שהקדשתי רק לו. שם תוכלו לקבל המלצות מה אסור לפספס, ולהחליט אם לסייר בעצמכם או לקחת סיור מודרך.

אל תפספסו את וינטג׳ בון-בון המהממת הנחלקת למס׳ חללים בשוק. החנות ברחוב קיבוץ גלויות 28 כולל גם בית קפה וינטג׳י היפסטרי קסום. כדאי מאוד לפתוח את הבוקר שם, הם פתוחים מהשעות הקטנות של הלילה/בוקר. טיול בחיפה: ואדי סאליב

 

שוק הפשפשים חיפה מטבח וינטג׳
וינטג׳ בון בון, שוק הפשפשים
שוק הפשפשים חיפה מטבח וינטג׳
וינטג׳ בון בון, שוק הפשפשים

אוכל בוואדי סאליב

שכונת וואדי סאליב אינה מתהדרת במסעדות ובתי קפה מפונפנים. להיפך. וזה כל כך כיף.  

יונק קפה גלידה מסעדה רומנית חיפה

אחד ממוסדות האוכל המפורסמים של חיפה המשתייכת לז׳אנר הולך ונעלם. אריה, הבעלים של המסעדה ממשיך את דרכו של אביו שהגיע לחיפה הקים מסעדה רומנית ומפעל קטן של גלידה בסמוך לו. עם השנים וצמיחתם של מפעלי גלידה ענקיים הגלידריה נסגרה אך המסעדה והשם נותרו כשם שהיו אז, ב-1948. האוכל והאווירה אותנטיים ברמות בלתי נתפסות, או כמו שכינה את זה איתן לשם מ״הארץ״: אם תאכלו רק עוד נקניקייה אחת בחייכם, עשו שהיא תהיה כאן. באמת.

יונק קפה גלידה, קיבוץ גלויות 23, חיפה. בסופי שבוע מומלץ להזמין מקום. לפרטים והזמנות לחצו כאן

אוכל רומני נקניקיה יונק קפה גלידה חיפה
בשר ושום, ״יונק קפה גלידה״
פרסומת וינטג׳ טמפו יונק קפה גלידה חיפה
גם כאן אווירת וינטג׳. ״יונק קפה גלידה״

חמאם אל פאשה 9

מקום קסום שכבר כתבתי עליו כאן בעבר. בחמאם אל פאשה השף ארן ברנדר מארח חוויות קולינריות וארוחות בוטיק מיוחדות. האוכל משובח והחמאם המפואר שנבנה במאה ה-19 הופכים את המקום לאחד מרשימת ה-מאסט בעיר.

לפרטים נוספים לחצו כאן טיול בחיפה: ואדי סאליב

עוד אוכל בוואדי סאליב:

מול יונק קפה גלידה, תמצאו את פלאפל אבו אחמד. המקום הקטן דורג ב-YNET לפני כמה שנים כאחת מ-15הפלאפליות הטובות בארץ; בהמשך הרחוב תמצאו את הסניף השכונתי של הבורקס החיפאי המיתולוגי, בורקס בכר העגלה (קיבוץ גלויות 64, חיפה).

השכונה היא גם בית חם לכמה חומוסיות מפורסמות, ותיקות וחדשות. חומוס אבו-מרון המיתולוגי הפך לשם נרדף לחומוס חיפאי וממוקם בפאתי שוק הפשפשים (קיבוץ גלויות 1, חיפה); בתחילת מעלה רחוב שיבת ציון, כשסביבו עבודות גרפיטי מדהימות תמצאו את ברדיצ׳ב מאכלי עדות, השדרוג החיפאי של חומוסית ברדיצ׳ב (שיבת ציון 34, חיפה). בסוף רחוב שיבת ציון תמצאו את חומוס שיבת ציון (לשעבר חומוס אליהו, ברחוב שיבת ציון 2). גם החומוסיות המפורסמות פרג׳, אבו-שאקר ואחים יוסף נמצאות בסביבה, אם כי כשתגיעו אליהן יצאתם מוואדי סאליב (ברוכים הבאים )לעיר התחתית.

בהמשך של רחוב שיבת ציון, בסמטת ח׳טיב תמצאו את הבולגרי – חמארה בלקנית, מקום קטן שבו כל דבר הוא מעדן (סמטת ח׳טיב 8, חיפה). קפה גלריה קיבוץ גלויות (רחוב קיבוץ גלויות 91) הוא בית לאוכל, תרבות ואמנות. תוכלו ליהנות שם מתערוכות, אירועים ואוכל כמובן.

יום טיול בוואדי סאליב: מקומות נוספים לביקור

מוזיאון הרכבת

מערכת היחסים חיפה-רכבת ישראל היא מורכבת… תוואי פסי הרכבת שהורישו לנו הבריטים הוא אחת הסיבות העיקריות לניתוק בין העיר לים. למעשה, שכונות בת גלים וקרית חיים הן היחידות בחיפה בעלות נגישות מלאה לחופים. מצד שני, תולדות הרכבת בארץ ישראל מספרות את סיפורה של חיפה כעיר מרכזית באיזור כולו. מוזיאון הרכת מציג את ההיסטוריה המרהיבה הזו מ-1892 ועד היום. במוזיאון תוכלו להתרשם מקטרים ורכבות היסטוריים, אבל לא רק. בנייני האבן היפהפיים ששימשו כתחנת רכבת חיפה מזרח והגשר המרהיב עם נופי חיפה הם סיבות מספקות לביקור.

כרטיסים: 30₪ למבוגר, 15₪ לילד, 15 ₪ לאזרח ותיק

שעות פתיחה ופרטים נוספים תמצאו באתר מוזיאון הרכבת

אפשר לשלב עם וואדי סאליב גם ביקור בשוק תלפיות (בשבת רוב השוק סגור אבל תוכלו ליהנות מאמנות הרחוב בשוק); העיר התחתית הסמוכה שהיא עולם שלם בפני עצמו; אם אתם צריכים עזרה בתכנון, אני תמיד כאן לענות. 

את סרטון הטיול שלי בוואדי סאליב תמצאו כאן:

נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!

תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,

או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם  ihavethisthingeithHaifa# כדי שאדע ואשתף.

״ברכת פרידה״,

חייפוש

אהבתם את הכתבה? הצטרפו לרשימת הדיוור וקבלו את כל הפוסטים ישירות לתיבת הדוא״ל:​​

Follow:
Share:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בואו נפגש בניוזלטר