הגיע הזמן: המדריך המלא של המושבה הגרמנית

שלט I LOVE HAIFA בשדרות בן גוריון במושבה הגרמנית

אירופה של המאה ה-19 בחיפה - טיול במושבה הגרמנית ייקח אתכם למסע בזמן ובמרחב. בתי אבן נמוכים, תריסי עץ צבעוניים וקשתות בחלונות הם רק חלק מאדריכלות מרהיבה והיסטוריה מרתקת שהשאירו כאן הטמפלרים לפני שגורשו חזרה לגרמניה. עם המדריך הזה תוכלו לסייר במושבה ולהכיר אותה, בית-בית, וגם כמובן ללון ולאכול ואפילו לעשות קניות. מתחילים!

מתחילים – המדריך המלא של המושבה הגרמנית

אני חושבת על לפנק אתכם עם המדריך המלא של המושבה הגרמנית כבר המון זמן. תמיד צץ משהו שדוחק הצידה את התוכנית, לטובת פוסט שנדמה כחשוב יותר לאותו רגע. והנה שוב הגיע דצמבר. איפה הפוסט על השכונה שבה הכל קורה? הפעם החלטתי לנצח את אחת המילים השנואות עלי ביותר – דחיינות. לפיכך, קבלו את המדריך המלא והשלם של השכונה הכי קסומה בחיפה – המושבה הגרמנית. המדריך מתרכז ברחוב הראשי של המושבה, שד' בן גוריון, עם עקיצות קטנות לרחובות הסמוכים. לנוחיותכם, הסקירה תחל בצד הימני של הרחוב מדרך העצמאות ובמעלה הרחוב עד לגנים הבהאים. שם נעשה u turn ונעבור לצידו השמאלי של הרחוב. זו כבר ירידה, אז יהיה לכם יותר קל (סתאאאאם, עקיצות של חיפאים).

   למגיעים לחיפה ברכבת, תחנת השמונה נמצאת 700 מ' משד' בן גוריון, הליכה של דקות ספורות ברגל.

קודם כל קצת היסטוריה, כי הכל בעצם מתחיל שם

הטמפלרים: באנו לעבוד

סיור במושבה הגרמנית ייקח אתכם במנהרת זמן למקום שהוא אחר. בין בתי העיר התחתית מסתתרת מובלעת קטנה שנראית כמו כפר באירופה. בתי אבן נמוכי קומה עם מרפסות עץ, חלונות מקושתים וגגות אדומים צצים בשדרה הראשית וברחובות הקטנים הסמוכים. המושבה נבנתה על ידי אנשי כת הטמפלרים בשנת 1868, שהאמינו שהתיישבות בארץ הקודש תביא לגאולת העולם ולחזרתו של ישו. חיפה היתה המקום הראשון אליו הגיעו, ופה הם השתקעו, בליבה של עיר עות'מאנית. מאחר וחשבו להפריח את השממה, נבנו בתי המושבה לאורך רחוב מרכזי שנקרא שדרות כרמל, ומאחוריהם היו שטחים חקלאיים. הם גידלו חיטה, אותה הובילו לשכונת בת גלים של היום, שם היתה טחנת קמח שפעלה בעזרת הרוח. אגב, טחנת הקמח קיימת עד היום (ללא כנפי העץ) ברחוב העלייה 22. על מורדות הכרמל, בדיוק באזור רחוב הגפן, הם גידלו כרמי ענבים ועצי זית לתעשיית שמן וסבונים שנמכרו בחו"ל. הם השתמשו בכרכרות, הקימו תעשייה, ניצלו את משאביה הטבעיים של חיפה כעיר נמל וייסדו קווי נוסעים ליפו, עכו ונצרת אליה הובילו צליינים. בשדרה נרקמו חיים שהביאו להתפתחות בתחומי החקלאות, התיירות, התחבורה והתעשייה, המחקר והארכיאולוגיה.

האדריכלות הטמפלרית

הבנייה של הטמפלרים הייתה יוצאת דופן באותם הימים. כל בית היה בין שתי קומות מגורים, מעל קומת מרתף. קומת הקרקע שימשה לחדר מגורים ומטבח, הקומה השנייה לחדרי השינה  והמרתף היה בחלקו שקוע ושימש לאחסון מזון בקירור. מאחורי כל בית נבנתה חצר משק עזר לבעלי החיים ונחפרו בורות מים. בכניסה לחלק מהבתים אפשר עדיין לראות ציטוט מהתנ"ך או מהברית החדשה. כל בית במושבה שובה לב ולכל אחד יש סיפור משלו. על רובם תוכלו לקרוא כאן בהמשך. בשנים האחרונות המושבה עברה פרויקט שימור מוצלח, והפכה לאחד מצירי הבילויים התוססים והמיוחדים בעיר. לאורכה נבנו בתי מלון בוטיקיים לספק את דרישת תיירות הפנים וזו שמחו"ל. האוכלוסייה בה מעורבת, כור היתוך של ממש שלא תמצאו באף מקום אחר. חיפה היא אי של שפיות, יש בה עדיין סטטוס קוו לגבי תחבורה ציבורית בשבת ורוב העסקים במושבה פתוחים בכל ימות השבוע.

מתחילים בסיור: המושבה הגרמנית חיפה

נקודת ההתחלה: סיטי סנטר

נקודת ההתחלה של המדריך המלא של המושבה הגרמנית תהיה סיטי סנטר אאוטלט, שזהו קניון עודפים היחיד שנמצא בתוך העיר. אני מקווה שלא הגעתם למושבה לצרכי שופינג, אבל מי שזקוק להשלמת גרדרובה, מוזמן להציץ פנימה. רק אל תדלגו על האטרקציה החביבה ברחבת הכניסה – שלט I Love Haifa – שהו מיצב אינטראקטיבי המוקדש לעיר הכי יפה בארץ. מן הסתם, הכי שווה לבוא להצטלם לידו בערב, אבל גם באור יום הוא אחלה של תמונה משפחתית. כפי שכבר הזכרתי, לאורך הרחוב נפתחו במרוצת השנים כמה מלונות. באותו מבנה של סיטי סנטר נמצא אחד מהם – הגולדן קראון חיפה. הוא מותאם לחופשות משפחתיות, זוגיות, או עסקיות ויש בו מבחר סוגי חדרים, טרקלין עסקים, אולם ישיבות וארוחת בוקר טובה.

סיטי סנטר והשלט I LOVE HAIFA, שדרות בן גוריון 8

מלון גולדן קראון חיפה, דרך יפו 115 

בית טמפלרי עתיק המושבה הגרמנית חיפה
בן גוריון 2, חיפה

אדריכלות במיטבה בנקודת ההתחלה

לפני שנעלה במעלה הרחוב, נעשה עצירה קטנה בסביבה. אם תחצו את רחוב יפו מסיטי -סנטר לכיוון הים, תוכלו להתרשם מהבנייה הטמפלרית במיטבה. בבניין המפואר במספר 4 התגוררה משפחת שטרובה, אשר עסקה בייצור שמן זית וסבון בבית החרושת הסמוך, בדרך יפו. היום שוכן בו בית הרופאים. גם הבניין הראשון ברחוב, בשד' בן גוריון 2, בו שוכנים משרדי עורכי דין שונים וחברת WIX, הוא אחד היפים שיש.

 

אם תמשיכו במורד רחוב יפו, עד לכיכר, תגיעו למסעדת האם נבילה, מוסד חיפאי ותיק, אשר נכנס לרשימת המומלצים שלי לאוכל ערבי חיפהאם תעמדו עם הגב למסעדה, תראו מולכם תחנת דלק ושם שוכנת לה מסעדת מימינו, מסעדה גרוזינית אמיתית, שנכנסה לרשימת מאכלי עדות ואוכל יהודי שלי. שתיהן אגב מומלצות.

נבילה, תל אביב 1, המושבה הגרמנית, חיפה. פייסבוק. 

מסעדת מימינו, יפו 110 (בתחנת הדלק), עיר תחתית, חיפה. אינסטגרם

בתים של מפורסמים: מעלה הרחוב

נחזור לשדרה ונתחיל לעלות למעלה. אני ממליצה להתעכב על כל בית, גם אם הוא לא שופץ או שומר. תמיד כיף לגלות סממנים של הבנייה הישנה, כמו מרזבי השיש הלבנים, כרכובים מיוחדים ועוד. כזה הוא הבית בשד' בן גוריון 8, בו שוכן כיום סניף ארומה. זהו בית דיק, שנבנה באמצע המאה ה-19. בשונה מבתים אחרים, הוא כולל 4 קומות, מרתף מתחת לקרקע, שתי קומות מרכזיות ועליית גג. משפחת דיק שהגיעה מהקווקז עסקה במכירת ציוד חקלאי שהוצג בחזית הבית, בעל החלונות הגדולים במיוחד. בראש המבנה תראו גמלון המאפיין את האדריכלות הטמפלרית. כמו בבתים רבים אחרים במושבה, מעל דלת הכניסה חקוקה כתובת קיר: EBEN EZRA 1893 ובתרגום מודרני:  זו המקבילה ל"בעזרת השם".

בניין ארומה בחיפה אדריכלות טמפלרית

את בית שומאכר בשד' בן גוריון 12 קשה יהיה לפספס בגלל גודלו. מזה מספר חודשים שהוא עובר שיפוץ ושחזור קפדני, בעזרת צוות המורכב מנשים וגברים. בשנת 2015 עבר מבנה השירות שלצד הבית שיפוץ מאסיבי שהופסק. אנחנו מברכים על כך שהחליטו להמשיך בתהליך. נסבול את הגדר המכוערת, בדי היוטה והפיגומים עד לתוצאה הסופית. בית שומאכר נבנה בשנת 1870 על ידי אבי המשפחה יעקב מתנועת הטמפלרים. שומאכר, סתת אבן ואדריכל, היה שותף מרכזי בתכנון המושבה הגרמנית ובניית בתיה. המבנה בנוי כשילוב בין הסגנון הטמפלרי (בית אבן, מרפסת בחזית), לבין אלמנטים מזרחיים כגון הקשתות שבחזיתו. כמו בבתים רבים אחרים במושבה, מעל דלת הכניסה חקוק פסוק מתהילים. בשנת 1873 התארחה במקום משלחת בפיקוד לוטננט קיצ'נר אשר העניק לבעלי הבית שעון שמש ייחודי שהוצב בחצר הבית. השעון שימש את מורה בית הספר וממנהיגי הקהילה, מר לנגה, לצלצל בפעמון בית העם ולהודיע לעובדים בשדות על שעת הצהריים המדויקת.

 
בית שומאכר המושבה הגרמנית חיפה
בית שומאכר תחת השימור והשיפוץ, 2022

ממשיכים: בתים של מפורסמים במושבה הגרמנית

בנובמבר 1882 התארח בבית שומאכר לורנס אוליפנט, שאחר כך רכש את המבנה הסמוך. זהו בית אוליפנט בעל גג הרעפים האדומות, בשד' בן גוריון 16. בקומת הקרקע מעל פתח הכניסה המקורי חקוקה כתובת בגרמנית, ציטוט מספר תהילים. בקומה השנייה, בין שני החלונות המרכזיים, חקוקה הכתובת Haus Oliphant. המבנה נבנה על ידי מתיישב טמפלרי בשם קרל אולדורף שהיה נגר והקים בחצר הבית נגרייה ואורווה קטנה. בעקבות מעברו ליפו, הבית הושכר ללורנס אוליפנט שלאחר מכן גם רכש את הבית. הוא התגורר בו בחורף ביחד עם אשתו אליס ומזכירו נפתלי הרץ אימבר, ובקיץ התגורר בתחילה בעוספיה ולאחר מכן בבית שבנה בדלית אל כרמל הנקרא גם הוא בית אוליפנט. כיום הבניין עומד נטוש וללא ספק הוא הכי מוזנח במושבה. חבל. 

אדריכלות בחיפה בית אוליפנט

 בין בית שומאכר לבית אוליפנט נמצא בר מסעדה הוואנה פלוס, בבית קטן עם גינה מקסימה ומוארת. בתפריט תמצאו הכל מהכל, כולל פירות ים (לא כשר). המקום פתוח בכל יום מ-10:00 עד 03:00.

הוואנה פלוס, שד' בן גוריון 14, טלפון: 053-8094797. אינסטגרם.

בכיכר שנמצאת בצומת הרחובות בן גוריון והמגינים, מתארחים בחודש דצמבר שלושת האטרקציות המוארות המסמלות את "החג של החגים" – עץ אשוח, חנוכייה וסהר. זה בדיוק הזמן להתריע שבחודש זה, חוויית המושבה היא שונה ומיוחדת, אך קצת תתקשו לעקוב אחר ההמלצות פה כשהרחובות עמוסים בחוגגים. לכן, שמרו את המדריך הזה לזמנים רגועים.

 

שוב שומאכר, והפעם המלון

אם תפנו ימינה ברחוב המגינים אחרי שחציתם את הכיכר תגיעו לרחוב לוחמי הגטאות. פנו שמאלה לרחוב מקסים, שם, בין בתים טמפלרים נמצא מלון שומאכר. את כל סיפורי המלון תוכלו לקרוא בהרחבה בכתבה על מלונות הבוטיק המומלצים של חיפה.

מלון שומאכר חיפה, לוחמי הגטאות 25, חיפה

אל תשכחו להשתמש בקוד ההנחה שלי ע"ס 10% הנחה 

ללינה בלבד

קוד קופון: haifushro

ללינה עם ארוחת בוקר

קוד קופון: haifushbb

ויצו חיפה
אקדמיה לעיצוב ויצו חיפה

חוזרים לבן-גוריון: אקדמיה לעיצוב ועוד

כשתחזרו לרחוב הראשי, תפגשו בכמה בתים מקסימים, באחד מהם נמצאת המסעדה היפנית פרנג'ליקו (שד' בן גוריון 22) עם מרפסת גדולה בחזית הקומה השנייה. מיד אחריה נמצאות שתי אכסניות – הראשונה, אל יאקור בבית מס' 24 והשנייה חדאד בבניין הסמוך. היכנסו במרווח שבין שני הבניינים ותגיעו לחצר אחורית מרוצפת ויפה, שם נמצא המרכז האקדמי לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה. מפה יוצאים מדי שנה כוכבים מהפקולטות לעיצוב אופנה, אדריכלות ועיצוב. אם התמזל מזלכם ובמקום מוצגת תערוכה, תוכלו להיכנס ולשוטט בין הקומות.

כרגע בין התאריכים 25/7-5/8 מוצגות בחללי המכללה תערוכה של כל בוגרי המחלקות ארכיטקטורה וחינוך, אמנויות הצילום והמסך, תקשורת חזותית ועיצוב גרפי ועיצוב אופנה. בתערוכה הפתוחה לציבור, תוכלו להתרשם עד כמה משפיעה האינטליגנציה המלאכותית  (AI) על עולם היצירה, כמו גם נושאים כמו קיימות ושמירה על הטבע, אספקטים חברתיים שונים ועוד. יותר מ- 100 בוגרי ובוגרות מחלקות הארכיטקטורה, תקשורת חזותית ועיצוב גרפי, צילום ואמנויות המסך ועיצוב אופנה יציגו את עבודותיהם ברחבי הקמפוס.

הכניסה חינם.

שעות פעילות: ראשון עד חמישי 20:00-10:00 | שישי – 15:00-10:00 | שבת – 18:00-10:00

האקדמיה לעיצוב ויצו חיפה, הגנים 21 (הכניסה הרשמית) 

 

מלון קולוני חיפה מבנה טמפלרי

באחד מהבתים היותר יפים בשדרה שוכן מלון קולוני, מוקף בעצי זית בחזית ובגינה אחורית מדהימה. למרות שיפוץ נרחב שעבר, עיצוב המלון משמר את ההיסטוריה והמקוריות שלו מאז 1905. גם במקור הוא נבנה כמלון ונקרא אפינגר. ניהלו אותו עד לאמצע שנות ה-40 האחיות קריסטן והלנה, כשאחיהן גוטלוב תומך בניהול האדמיניסטרציה והכספים. המלון שימש כאכסנייה לקצינים הבריטים בתקופת המנדט, הרבה בגלל ארוחות הבוקר שהוגשו בו. גם לאחר קום המדינה המבנה שימש כמלון על ידי ניצול שואה בשם דרזנר ובשנת 2006 נרכש המלון על ידי הבעלים הנוכחיים והשיפוצים נמשכו כשלוש שנים, תוך הקפדה על שימור ושחזור המקור. הוא מתאים גם כמלון עסקים וגם כמלון בוטיק רומנטי, למחפשים מקום אינטימי ומיוחד. גם המלון הזה הוא חלק ממלונות הבוטיק המומלצים שלי בחיפה. אגב, בופה ארוחת הבוקר עדיין מקור למשיכה, גם למי שאינו אורח במלון והיא מוגשת מ-07:00 עד 10:00. 

מלון קולוני, שד' בן גוריון 28 | טלפון: 04-8513344

 
אחד המבנים היפים בשכונה

בתים ששווים סלפי, מספרה ומצרך נדיר: חניון!

אם תפנו ימינה לרחוב אנילביץ׳, קצת אחרי תחנת כיבוי האש, תמצאו בתים נפלאים ששווים תיעוד וכן, גם סלפי. חזרו לשדרה וממש על הפינה תמצאו עוד בניין מהמם, עם גג שנראה יותר כמו פגודה יפנית ושתי מרפסות תלויות לכיוון הרחוב. באחת מהן יש מספרה וביום שמשי נשים יושבות שם עם נייר כסף לראשן. משמאלו יש כביש גישה לחניון בתשלום, מצרך די מבוקש ברחוב. במלון טמפלרס תוכלו ליהנות מאלגנטיות מפנקת של מלון בוטיק קטן, ייחודי ומעוצב. במלון תוכלו להנות מפינוקים שמציע טרקלין העסקים, חדר כושר מאובזר (למי שחושב שזה פינוק) ו… חדרי כביסה וגיהוץ שזה פינוק אמיתי.

מלון טמפלרס, שד' בן גוריון 36

מלונות בחיפה
החצר של מלון טמפלרס | המדריך המלא של המושבה הגרמנית

צמוד למלון תמצאו את פטוש. נא לא להתבלבל עם פטוש-בר ברחוב הנמל בעיר התחתית, אחד המקומות הכי מתועדים בעיר בגלל העיצוב עוצר הנשימה. יש הטוענים שפטוש הוא המוסד הקולינרי הכי ותיק בשדרה. אני לא מתווכחת. התפריט הוא ים תיכוני בהשראת המטבח הערבי ולאכול תחת עץ הזית העתיק שבחצר, זו חוויה אחרת. אל תתעצלו, היכנסו פנימה, תראו את המרצפות המצוירות, עלו אל הגלריה שבקומה השנייה אשר נוהגת לארח אמנים צעירים. המקום פתוח כל השבוע, לא כשר. מאחורי המסעדה יש חניון חינמי, אליו נכנסים מרחוב הגנים.

פטוש, שד' בן גוריון 38. פייסבוק, אינסטגרם

בפינת הרחובות בן גוריון ואלנבי נמצא Haifa Guest House, פתרון נוח לדירות מודרניות לכל המשפחה. כל אבן וכל אלמנט נושמים היסטוריה, לכן צלמים מאוד אוהבים לתעד אותו. אם זה תריסי העץ המגולפים, השלט שבחזיתו המציין את תאריך בנייתו ואפילו מספר הבית.

Haifa Guest House, שד' בן גוריון 42 

המושבה הגרמנית בחיפה חג החגים

כשתפנו ימינה אחרי הגסט האוס, תיפגשו במסעדת קולוני גריל. במסעדה יש גם קצבייה לקניית בשרים הביתה, של הקצב חוסאם במבינו. אם תרצו לדעת איך הוא זכה לכינוי הזה, כנסו לכתבת המגזין שהתפרסמה עליו במקומון "כלבו״. המנות גדולות ומשביעות ויש עסקיות צהריים שוות במהלך השבוע.

קולוני גריל, אלנבי 56. פייסבוק

החלק העליון של שדרות בן גוריון

בהמשך העלייה, עצרו רגע ליד בית מספר 46 ופשוט עמדו והתפעלו מהיופי. פעם פעלה בחצר מסעדה שנסגרה. עלו עוד קצת והנה הגעתם לעמותה לתיירות ונופש חיפה. בכל פעם שאני נכנסת לבניין, אני נזכרת בבית הבובות שהיה לי בילדותי, או בבתים מקוביות לגו שהיינו בונים. במשרדי העמותה עושים הכל כדי שלכם יהיה מעניין לבוא לחיפה. אתם מוזמנים להיכנס, לקבל רעיונות, לשמוע על מבצעים, על פעילויות חינמיות ועל חיי הלילה.

העמותה לתיירות ונופש חיפה, שד' בן גוריון 48 | טלפון: 04-8535606

המושבה הגרמנית
שלט שדרות דוד בן גוריון | המדריך המלא של המושבה הגרמנית

בצמוד לעמותה לתיירות, הושלמה ממש לאחרונה בנייתו של בית המלון בוטניקה, שהוא חלק מנבחרת המלונות היוקרתית יותר של קבוצת פתאל, הנקרא Fattal Limited Edition. הלוקיישן של המלון מקנה לו כמה נקודות זכות – הבניין האחרון בצד זה של השדרה, והכי קרוב לשער התחתון של הגנים הבהאים. במלון יש ספא, בריכת אינפיניטי הפונה לגנים הבאהיים, רופטופ וחדר הכושר. גם בחדרים קיימת הנגשה לחדר הרחצה ולשירותים. מלון למבוגרים בלבד. 

מלון בוטניקה, שד' בן גוריון 50 | טלפון: 04-6040409

מלון בוטניקה חיפה
מלון בוטניקה

הגנים הבהאיים חיפה

הגנים הבהאיים הם למעשה 19 גנים מדורגים (טרסות) המשתרעים לכל אורך המדרון הצפוני של ההר, באורך של קילומטר. הגנים מתחילים למעשה ברחוב יפה נוף ויורדים עד לשד' בן גוריון, כשבאמצע הדרך נמצא המקדש, הלב הפועם של הדת הבהאית. הוא בנוי מתשע צלעות המסמלות את תשע הדתות הגדולות ולו כיפת זהב מרשימה. האזורים השונים של הגנים מציעים מגוון נופים ותחושות, אך כולם מאוחדים באמצעות שפה משותפת של שבילי חלוקי-אבן, שיחים מעוצבים וערוגות פרחים מטופחות. מהגנים נשקף נוף פנורמי מרהיב של העיר, המפרץ והגליל. לנכנסים מהכניסה התחתונה, זו שממש כאן בפינת הרחובות הגפן ושדרות בן גוריון עולים רק אל מפלס התצפית התחתון באמצעות שני גרמי מדרגות. אתם תפגשו במזרקה גדולה, מפל מים, ספסלים ופסלי נשרים פרושי כנפיים החולשים על העיר.

הגנים הבאהיים בחיפה מרחוב שדרות בן גוריון
הגנים הבאהיים חיפה

סיור שלם בגנים הבאהיים: כדי להיכנס אל הגנים החיצוניים והפנימיים של מקדש הבאב, עליכם לנסוע לשד' הציונות 80 משם יוצאים הסיורים המלאים. בכניסה העליונה ביותר ברחוב יפה נוף 61 (מתחת לטיילת לואי), יש נקודת תצפית נוספת המורכבת משלושה מפלסים ומזרקה מפוארת בלבד. הכניסה אל הגנים היא ללא עלות, אבל שעות הפתיחה משתנות תכופות ולחלק מהסיורים צריך להזמין כרטיסים. כדאי לבדוק לפני ההגעה באתר הגנים הבהאים.

המושבה הגרמנית: יורדים את שדרות בן גוריון

זהו. הגעתם לשיא, ומכאן אפשר רק לרדת (לא מילולית חלילה). זו באמת הנקודה בה אתם חוצים את הכביש ויורדים לאורך השדרה, לנקודת ההתחלה. הבניין הראשון, בשד' בן גוריון 61, הוא בית מגורים שנראה כמו לקוח מהאגדות, עם המרפסת התלויה והמפורזלת בקומה השנייה וה-porch בקומת הכניסה. שימו לב לכתובת שמעל הדלת, למספר הבית המעוצב ולשני גופי התאורה מנחושת וגם פה נשרים פרושי כנפיים. האכסניה סנטה מריה נמצאת ממש בצמוד והכניסה אליה דרך חצר מרוצפת מלאה בצמחייה פורחת. טלפון: 054-3359154.

המסעדה רק בשר עם הקונספט של גריל פחמים מוגש למרכז השולחן, שוכנת במיקום אייקוני לכל חיפאי. במשך שנים ארוכות היתה שם מסעדה סינית מפורסמת בשם טאייוואן והחליפה אותה מסעדת טאייפיי שכיום נמצאת ברחוב יפה נוף בכרמל. מלון סיטי פורט זהו מלון חדש וקטן יחסית הממוקם בקומה העליונה של מבנה טמפלרי, כ-50 מטר מהכניסה התחתונה לגנים הבהאים.

רק בשר, שד' בן גוריון 59 

סיטי פורט, שד' בן גוריון 57 

בית כנסת משכן שלום של שלום שטרית ומיקי שמו

בקומה הראשונה של הבניין שוכן לו בית כנסת קטן ששופץ ושוחזר לאחרונה על ידי איש העסקים שלום שטרית בעזרתם של מיקי שמו וירון הראל. בית הכנסת משכן שלום, הוקם לזכרו של שמעון שיטרית.

בתי כנסת בחיפה

הבית הפינתי במספר 47 לא שופץ, אבל אפשר להתרשם מעוצמתו. פנו ימינה לרחוב אלנבי בהמשכו של הבניין הפינתי, בבניין מספר 59, תפגשו בעמותת קהילה משיחית בית חסדא. מטרת המאמינים לפעול למען הפצת האמונה המשיחית כפי שעולה מהתנ"ך ומהברית החדשה ובכל האמצעים התואמים את עקרונותיה של העמותה. על משקוף הדלת יש פסוק בעברית מתוך ספר ישעיהו. זו אחת מהעובדות שחיפה היא לא עיר של דו קיום, אלא של קיום משותף, בה לכל אחד יש את החופש להאמין במה שעושה לו הכי טוב. בנקודה זו, אם תמשיכו ללכת כעשר דקות במורד אלנבי, למעשה תגיעו ללב ואדי ניסנאס.

חזרו לשדרה, שם בפינה תמצאו את דרים נמו, מסעדת דגים, פירות ים וסושי. העיצוב שלה מיוחד כולל ריהוט עץ בסגנון עתיק, קשתות, הגה של אנייה ואפילו תיבת אוצר. הדלפק עליו מונחות המנות עוצב כחלון ענקי של אונייה שעוד רגע יוצאת להפלגה. 

דרים נמו, שד' בן גוריון 45 

בתי קפה יפים בחיפה

המקום הבא הוא פשוט שיא המתיקות והרוגע. La cafe Rose הוא בית קפה קטן, עם עוגות מעוצבות אשר כולו מצופה בפרחים. או יותר נכון בשושנים בגווני ורוד ולבן. החלל הפנימי הוא קטן ונראה יותר כמו מערה מקושתת ונכון, גם מקושטת. צבע הריהוט מותאם ויש גם כסא נדנדה.

לה-קפה רוז, שד' בן גוריון 43 

גארדן. בצמוד נמצאת גארדן, מסעדה ותיקה המגישה אוכל איטלקי, פירות ים ובשרים. ניתן לשבת בגינה בחוץ, מוקפים בצמחייה וההרגשה שאתם בעצם בחממה. או בפנים ולהנות מבר קוקטיילים מגוון. פתוח כל השבוע. לא כשר.

גארדן, שד' בן גוריון 43. פייסבוק, אינסטגרם

למרות שמה, שטרודל היא לא בית קפה, אלא מסעדה המגישה אוכל ערבי מבית אמם של הבעלים, האחים עלאא ועיסא אסעד, ילידי העיר ופטריוטים חיפאים. האוכל אמנם נשאר נאמן למקור, אבל יש בו קריצה למודרניות והיא עובדת. איך יודעים? ראשית כי למסעדה הזו יש מעריצים מכל הארץ ושנית, אום אסעד מגיעה לביקורי פתע, לבדוק שהילדים עדיין שומרים על המסורת. לשטרודל יש תפריט רחב, כל אחד יכול למצוא בו את המנות שהוא אוהב. בבוקר יש כמה סוגים של ארוחות מקוריות שלא תפגשו בשום מקום אחר. זהו אחד מהמקומות שאני יותר אוהבת, לכן הוא נכנס לרשימת המומלצים שלי על אוכל ערבי. גם ארוחות הבוקר כאן נפלאות ונכנסו לרשימת ארוחות הבוקר והבראנצ׳ים המומלצות שלי בחיפה. פתוח כל השבוע. לא כשר. אגב, מעל שטרודל נמצא הסניף החיפאי של סיעת חד"ש, לה יש שני נציגים במועצת העיר חיפה. מתחת לשטרודל, במספר 37, משתפצת לה מסעדה חדשה, עם הקפדה על שימור המבנה הקיים חלונות העץ והכתובת בגרמנית החקוקה באבן מעל דלת הכניסה.

שטרודל, שד' בן גוריון 39. פייסבוק, אינסטגרם

בבניין הסמוך נמצאת מסעדת דוזאן הוותיקה, בה תמצאו שילוב של מטבחים ים תיכוניים. לפני כשנה היו חילופי בעלים אחרי שמי שהקים אותה, פאדי נג'אר, החליט שדי לו אחרי שנתיים קשות בתקופת הקורונה.

דוזאן, שד׳ בן גוריון 35. פייסבוק, אינסטגרם.

מסעדות במושבה הגרמנית

בבניין הבא, שהוא מקסים עם מרפסת העץ שבחזית, אשר בנויה על עמודי שיש לבנים, נמצא מלון בוטיק קטן בשם אטלייה. בקומה הראשונה ישנם משרדים שונים והחדרים נמצאים בקומה למעלה. כל שלושת החדרים שופצו לפני כמה שנים והם מרוהטים בסגנון עתיק, מה שיכניס אתכם מיד לאווירה רומנטית במיוחד. את שירותי המלון, כמו קבלת מפתח וארוחת בוקר, תקבלו במלון קולוני שנמצא מעבר לכביש.

אטלייה, שד׳ בן גוריון 33

בתי מלון במושבה הגרמנית

המושבה הגרמנית: יורדים את שדרות בן גוריון

בדרככם למטה, לתחילת השדרה, תפגשו בבתים בני שתי קומות, משופצים יותר או פחות. על אחד מהם, במספר 27, ישנו שילוט גדול של דואר ישראל, אז אם דחוף לכם לשלוח מכתב רשום או לשלם חשבון, דעו לכם שהוא כבר שנים סגור. עוד טיפה הליכה והגעתם לכיכר. חצו את הכביש לכיוון ביקור רופא ופנו ימינה למגינים. העסק הראשון שתפגשו היא מעדניית מרתה, של השף אליאס מטר. זוהי מעדניית בוטיק, שמספקת חוויה קולינרית ומגשימה פנטזיות לחובבי פודיז. על המדפים תמצאו מוצרים משובחים בדרך כלל מיובאים; מקרר הגבינות עמוס בגבינות במשקל, או ארוזות, מכל מקום בעולם; בקצבייה ישנם נתחים טריים, מיושנים, או מעושנים; המדפים עמוסים בבקבוקי אלכוהול ויינות; על הבר או בשולחנות עם מפות משובצות תוכלו להזמין מהתפריט המגוון, החל מארוחת בוקר, כריכים מטורפים, סלטים, עד למנות שף מורכבות עם הטאץ' המיוחד של השף.

מרתה, המגינים 90, חיפה. פייסבוק.
בתי אבן בחיפה

יש גם תרבות

כשתחזרו לשדרת המושבה הגרמנית, יהיה זה בלוק הבניינים האחרון, בו יש פחות מסחר והרבה תרבות. הבניין עם האכסדרה בחזית בשד' בן גוריון 15 הוא אייקוני ומעלה זיכרונות יפים. מעל הקשת בחזית חקוקים באבן הספרות 1872 וזה היה שמה של מסעדת הגורמה שנפתחה במקום לאחר שהבניין שופץ. השמורה 1872 קראו לה, והיא נפתחה למעשה באחד הבניינים הראשונים ששופץ במושבה. רבים דיברו על האוכל המסוגנן, אבל גם על רצפת הזכוכית אשר גילתה שרידים של מרתף יינות עתיק. 

שימור מבנים בחיפה

בסמוך לה נמצא בית קניג, שזה בית החייל ע"ש גנרל קניג. בית החייל משמש כבית לחיילים בודדים, לחיילים חסרי עורף משפחתי ולחיילים המשרתים רחוק ממקום מגוריהם. כל חייל מוזמן להתארח במקום, גם אם הוא רק נתקע ללילה בעיר. זהו מספר הטלפון של משרד הקבלה:  072-2702170. אגב, סיפורו של מרשל צרפת מארי-פייר ז'וזף פרנסואה קניג והקשר שלו למדינת ישראל הוא מרתק. המשורר נתן אלתרמן בטורו השבועי על ענייני השעה בעיתון הארץ, התרשם מאישיותו וכתב עליו ב-1942:

״הִכְרַזְתִּי לָהֶם: עֶמְדָּתְכֶם הִיא נוֹאֶשֶׁת,
לָכֵן מֵאֵת רוֹמֶל לְקֶנִיג מֻגֶּשֶׁת
דְּרִישָׁה אַבִּירִית לִכְנִיעָה שֶׁל כָּבוֹד,
כִּי לָמָּה תַּשְׁלוּ עַצְמְכֶם בְּתִקְווֹת?
– וּמַה תְּשׁוּבַת קֶנִיג?
– זָכִיתִי לִשְׁמוֹעַ
אוֹתָהּ מִשְׂפָתָיו בִּבְהִירוּת אֵין-כּמוֹהָ.
וְזוֹ הַתְּשׁוּבָה דִּבְרֵי קֶנִיג הִבִּיעוּ:
יִשָּׁקֵנִי רוֹמֶל
מִנְּשִׁיקוֹת פִּיהוּ״
אלתרמן מסיים את שירו במוסר השכל, כי לו רק נתן העולם כולו את תשובתו של הגנרל קניג להיטלר בשנות השלושים, היה העולם נראה אחרת. צודק.

בית מספר 11 היה בית העם הטמפלרי והוא היה המבנה הראשון שתוכנן על ידי הטמפלרים בארץ ישראל. הוא שימש כמרכז הקהילה בארץ וכיום זהו מוזיאון העיר חיפה. אבן הפינה למבנה הונחה ב-23 בספטמבר 1869 ומי שבנה אותו בפועל הם פועלים ערבים בהדרכת אנשי מקצוע גרמנים. בבית היו אולם כנסים ששימש לתפילות משותפות. בקומה השנייה היו בית ספר וחדרי מגורים. על הגג הוצב מגדל פעמונים, ומעל דלת הכניסה נחרט באבן: אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני. במרוצת השנים, עם גידולה של הקהילה, נבנה אגף נוסף והחצר הורחבה. עד שנות ה-50 של המאה שעברה שימש המקום בית ספר ואז הפך למחסנים של חברת אגד. בשנת 2000 שוקם במבנה במימון ממשלת גרמניה והפך למוזיאון לתולדות חיפה. המוזיאון עוסק במרחב האורבני, בתרבות עירונית ובהצגת היסטוריות של אוכלוסיות שונות בעיר. כמו רוב המוזיאונים העירוניים בעיר, גם הוא פתוח בשבת.

מוזיאון העיר חיפה, שד׳ בן גוריון 11

💐 תערוכת הפרח הגיעה לחיפה – פעילות מושלמת לכל המשפחה! 💐

פעם, לפני הרבה-הרבה שנים, היה בחיפה חג וקראו לו ״חג הפרח״. החג היה בעצם תערוכה בינלאומית שבה מגדלים וסוחרי פרחים מכל הארץ והעולם היו מגיעים לחיפה להציג את הפרחים שהם מגדלים ואת יכולות השזירה שלהם. בסוף הניינטיז הוא נגמר, והניסיון להחיות אותו ב-2012 נגמר באירוע חד פעמי בלבד…

תערוכת הפרח במוזיאון העיר חוגגת את החג המיתולוגי, עם משחקי פרחים ומיצבים של פרחים מכל הסוגים: פרחי נייר, פרחים מיובשים, פרחים בוידאו ופרחים באפליקציה בנייד, you name it. התערוכה משחקת בין פרחים אמיתיים ופרחים לא-אמיתיים (ומה זה בכלל פרח אמיתי בעידן של בינה מלאכותית?).

בקומה הראשונה של התערוכה תוכלו ללמוד על ההיסטוריה של חג הפרח החיפאי ועל סוגי פרחים דרך משחקים, חידונים ואפילו אתגר-משימות אינטראקטיבי בטלפון הנייד. משם, נעלה לקומה השניה ונגלה חלוקה לחדרים שמוקדשים למדינות השותפות לתערוכה: יפן, טאיוואן וליטא, כשבכל חדר פעילויות לימוד ויצירה מותאמות לכל הגילאים.

יש גם פינת סלפי חמודה, וחצר יפהפיה וגם החנות של המוזיאון מוקדשת כולה לנושא של פרחים וצמחי בר עם מתנה קונה: בסוף התערוכה תקבלו גלויה עם זרעים של פרחי בר שתוכלו לשתול ולהנביט בבית.

עלות כניסה:
35 ש"ח למבוגר
25₪ לחיפאים, נוער, שוטרים וחיילים
90₪ לזוג+2 (15₪ לילד/ה נוסף/ת)

מוזיאון העיר חיפה, שד׳ בן גוריון 11
שעות פעילות: ראשון, שלישי ורביעי 10:00-16:00
חמישי 10:00-18:00 | שישי 10:00-14:00 | שבת 10:00-16:00

מוזיאונים למשפחות בחיפה

עוד כמה תחנות מעניינות בסופן של שדרות בן גוריון

צמוד למוזיאון תוכלו להתרשם מהמבנה שנבנה במשך שנים רבות (מדי)… זהו בית מלון ביזמות חברת ניצבא. במשך שנים עמד לו השלד המפלצתי שומם ולאחרונה הבנייה תופסת תאוצה. במלון מתוכננים 250 חדרים וסוויטות, בריכת שחיה, מסעדת, חדר כושר וחנויות בשטח של 19,000 מ"ר. כדי להתרשם מגודלו של המלון, לכו ימינה בדרך יפו, עד לפינת מאיר רוטנברג. הבניינים בצידו השני של הרחוב משמרים את הבנייה הטמפלרית, ניגוד מוחלט לבית המלון. מאחורי הבניין הראשון בצידו השמאלי של דרך יפו 94 מציץ בניין דגון. בבניין ליד נמצאת Mona Moda & Style, מוסד אופנה ידוע בקרב הפאשניסטות של המגזר הערבי. הייבוא, כמו השירות, מאוד אישי וחלון הראווה תמיד עושה חשק להכנס. שווה הצצה.

עוד פיסת היסטוריה נדרשת. ברחוב מאיר רוטנברג 7-9 (ממש מאחורי בית החייל) הוקם מכון הַרְדֶג על ידי גיאורג דוד הרדג, מנהיג הטמפלרים ומייסד המושבה הגרמנית הראשונה בארץ, זו שבחיפה. את המבנה החלו לבנות בשנת 1870 והוא שימש בתחילה כבית ספר חקלאי מקצועי. לאחר מספר חודשים הוסב כבית הדרכה למורי דרך עד לפרישתו של הרדג בשנת 1874 מהתנועה הטמפלרית. המבנה הושכר לנזירות גרמניות קתוליות ממנזר האחיות הבורומאיות לפי קארלו בורומאו ובית הספר הוסב לבית חולים. לאחר 1948 המבנה הושכר לפטריארך הלטיני, ושימש כפנימייה נוצרית קתולית. כיום המבנה שייך למסדר הנזירות האיטלקי השייך לעדה הקתולית (לטינית) בחיפה, המפעיל גם את בית ספר נזירות כרמלית ואת המוסד החינוכי "הלב הקדוש". המבנה בנוי בצורת צלב, ומצויים בו אולם גדול, אשר נועד לשמש חדר אוכל במבנה וחדרי כיתות. כשתחזרו לשדרה, ממש בקצה התחתון שלה יש בניין אבן מרשים בן 3 קומות, בו נמצא Haifa Hostel שאהוב מאוד על תיירים צעירים.

Haifa Hostel, שד' בן גוריון 1 

רגע של דמיון: חזית הים

הגענו לסוף "המסע" של המדריך המלא של המושבה הגרמנית. לסיום, בקשה קטנה. עמדו עם הגב אל הגנים הבהאים ועם הפנים אל הים. כן, כן, שם נמצא הים אבל אתם לא רואים אותו בגלל נמל חיפה. אם תוכנית "חזית הים" שנחתמה עוד בשנת 2017 על ידי הממשלה היתה יוצאת לפועל, הייתם צופים כעת אל 300 דונם על קו המים, מוקד של תיירות ופנאי עם עירוב שימושים – מסחר לצד תרבות, דיור ותיירות. מצליחים לדמיין? גם אנחנו. שנזכה לראות בחיינו. 

מה עוד לעשות בחיפה? עוד פוסטים בבלוג יכולים לעזור לכם:

מדריך החג של החגים 2022נמצא כאן

מה אסור לפספס בשוק תלפיות? המדריך המלא כאן

חיי לילהברים ופאבים מומלצים בחיפה

שומרי כשרות? כאן תקראו על מסעדות כשרות ואוכל כשר בחיפה

הכריכים הכי טובים בחיפה: המדריך המלא כאן

מסעדות איטלקיות מומלצות בחיפה – כאן

מדריך לחופשה עם ילדים בחיפה – כאן

מלונות בוטיק מומלצים בחיפה

נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!

תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,

או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.

בתיאבון (-:

חייפוש

אהבתם את הכתבה? הצטרפו לרשימת הדיוור וקבלו את כל הפוסטים ישירות לתיבת הדוא״ל:

Follow:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בואו נפגש בניוזלטר