24 שעות בעכו העתיקה

24 שעות בעכו העתיקה מגדל השעון שירי ויצנר

קפצנו ל-24 שעות בעכו העתיקה: פוסט המלצות לחופשה קצרה ורגועה רבע שעה מחיפה

איך חיפאית מגיעה לעשות לילה בעכו

יום אחד הוזמנתי להכיר ארוחת בוקר על גג של מלון עכותיקה בעכו. במקום לסרב בנימוס עקב חוסר זמן החלטתי לעשות את ההיפך: להפוך את זה ל-24 שעות של הפוגה לא רחוק מהבית. אני יודעת שזה נשמע מוזר, למה שחיפאית תצא לחופשה ליד הבית? אבל זה לא מוזר, כי רק ככה באמת יתאפשר לי לצאת למנוחה קלה. האם הצליח? תתפלאו. מאוד הצליח! הסוויטה המפנקת והמרווחת במלון ביטלה כל תכנית לטיול בעיר ובילינו בה עד ארוחת הערב. למחרת הסתובבנו כשעה וקצת בסמטאות השוק והעיר העתיקה וגילינו פינות נסתרות נפלאות. המדריך הזה נכתב על סמך הביקור הזה, ביקורים קודמים ועצות של אחרים. מקווה שתיהנו ממנו כמו שאני נהניתי ממנה. 24 שעות בעכו העתיקה – מתחילים. 

נאה השכנה בעיניי – עכו וחיפה

אני מודה שאני אוהבת את עכו הרבה יותר ממה שאני מראה לה. מכל מקום כמעט במורדות המזרחיים של הכרמל, רואים את עכו. טוב, כנראה שהגזמתי עכשיו, לא מכל מקום ולא בכל יום – תנאי מזג האוויר והזיהום משפיעים על הראות במפרץ. בכל אופן, את עכו אנחנו רואים די הרבה פה בחיפה. למעשה אנחנו ממש שכנות. אם נמתח קו אווירי בין חיפה לעכו, הוא ייצור מן ״מכסה״ מעל המפרץ (או ״האמבטיה״). יחד שתי הערים האלו מקיפות את המפרץ אלו. עכו וחיפה מחוברות זו לזו בעוד מובנים רבים מאוד. כמו חיפה, גם עכו היא כמו יהלום לא מלוטש: מחוספסת ופחות נוצצת, אבל עם עומק וקימורים של קראט ומעלה. בליל של שפות משתלבות בפסיפס אנושי שמרכיב את העיר הזו. והוא כובש. בקיצור, אמרתי שהיא דומה לחיפה. אמרתי. ממש קל להתאהב בה, ביום ובלילה.

הנוף של חיפה מעכו שירי ויצנר
24 שעות בעכו העתיקה: לא רחוק מחיפה

חומות עכו וסמטאות העיר העתיקה

עוד משותף לחיפה ולעכו הוא המושל העות׳מני דאהר אל-עומר, שהקים את חיפה של היום במאה ה-18, אחרי שסיים לבצר מחדש את עכו. החומות של עכו, בניגוד לאלו של חיפה, שרדו כדי לספר את הסיפור שלה. העיר העתיקה ששוכנת על חצי אי קטן החוצץ בין מפרץ עכו לים התיכון, מוקפת חומות מופלאות באמת. בתוכה היא כולה סמטאות ציוריות מפותלות. אין כמו להריח את הריחות המשכרים של התבלינים הטריים בשווקים; לשמוע את צלצולי פעמוני הכנסיות ואת קריאת המואזין; לגלות אוצרות אבירים; לטעום קולינריה מסורתית ושלל טעמים; לראות במו עיניכם את ההיסטוריה, כפי שהשתמרה, על כל רבדיה.

24 שעות בעכו העתיקה: מסגד אל ג׳זאר

דוגמה מופלאה לרבדים השונים תמצאו באחד האתרים היותר מרתקים וזהו מסגד אל ג'זאר. על שרידיו של מסגד מהתקופה הערבית קמה כנסיה שהוקדשה לצלב הקדוש ועל כנסיה זו נבנה מסגד אל ג'זאר בשנת 1781. זהו מסגד יפהפה שנבנה על ידי אנשי מקצוע שהגיעו במיוחד מיוון וקפריסין, ואת המבנה המיוחד בצורת טרפז מוקף בארקדה ובתקרת קשתות, בנו מחלקי בניין שהגיעו מקיסריה ועתלית. במרכז החצר יש את מטהרה המשמשת לוודוא, הרחצה הטקסית לפני התפילה. ניתן להיכנס למסגד בתשלום סמלי, הנשים מתבקשות לכסות את ראשן במטפחת שמקבלים במקום.

המסגד מסגד אל ג׳זאר מדריך יום טיול בעכו בלוג חיפאית שירי ויצנר
24 שעות בעכו העתיקה: מסגד אל ג׳זאר

החאנים של עכו

בתקופה העות'מאנית הוקמו בעכו העתיקה שישה חאנים, על שלושה אל תוותרו – חאן א-שווארדה שהוא חאן הסוחרים, הצמוד לחומה המזרחית של העיר. בחאן אל עומדאן, הוא חאן העמודים, שצמוד לנמל עכו יש נקודת תצפית מיוחדת במינה על מגדל השעון. זהו החאן הגדול ביותר בישראל והשמור מכולם אך כעת הוא סגור לשיפוצים. בעוד שנתיים תוכלו לחזור אליו כשייפתח פה מלון חדש. העתיק ביותר שנשמר הוא חאן אל פראנג', חאן הצרפתים והוא משמש כבית הארחה עתיק במרכז השוק.

24 שעות בעכו העתיקה חומות עכו שירי ויצנר
24 שעות בעכו העתיקה: חומות עכו

24 שעות בעכו העתיקה: השווקים של עכו

הווייב בעכו מאוד שונה ומיוחד. לעכו יש קצב משלה והביקור בשוק הטורקי, שוק אל-ג'זאר, יכול להיות חלק מסיור מקיף בעיר העתיקה, או במסגרת בילוי קולינרי בעיר. להסתובב בשוק המשוחזר בין החנויות, המסעדות ובתי הקפה, נותן תחושה שהזמן עמד מלכת. שוק נוסף הוא השוק העממי והוא בדיוק כזה – עממי. לסוחרים בו יש יכולת התמקחות מרשימה כמו של פעם אבל גם סיפורים מרתקים על זקני העיר. בין חנויות התבלינים ודוכני ירקות הבלאדי, דגים ופירות ים טריים, מתחבאות כמה מהחומוסיות הטובות בצפון, ולדעתי הלא משוחדת, הן הטובות בארץ (אם לא ניסיתם את חומוס סעיד, אז מומלץ). בסמוך נמצא השוק הלבן ההיסטורי שמנה בשיאו 110 חנויות והיה המרכז המסחרי הגדול באזור. אחת החומוסיות שאני יותר אוהבת היא של סוהילה ממסעדת אבו סוהיל, אליה ניתן להיכנס גם דרך השוק הלבן וגם מרחוב סלאח א-דין.

השוק הלבן 24 שעות בעכו העתיקה שירי ויצנר
24 שעות בעכו העתיקה: השוק הלבן

סאמא רופטופ-בר קולינרי

ממש מול סוהילה תמצאו את אחד המקומות היותר שווים בעכו וזה הבר הקולינרי סאמא (שמיים) של השף חמודי עוקלה והאחים דאהר שאחראים גם על הצלחתה המסחררת של  ראסיף 33 בעיר התחתית של חיפה אהובתי. סאמא אכן נוגעת בשמיים, לא רק בגלל המנות הנהדרות ממטבח השף, או הקוקטיילים המדליקים שיוצאים מהבר. סאמא בנויה על הגג שמשקיף על העיר העתיקה והנמל. הנוף עוצר נשימה ומשלים את כל החוויה. המקום פתוח ברביעי וחמישי מהשעה 18:00 ובשישבת הוא פתוח מ-10:00 בבוקר לארוחות בראנץ' מושקעות שלא תמצאו בשום מקום אחר. שימו לב, אלו שעות הפעילות בחורף. מומלץ להתעדכן בעמוד האינסטגרם או בטלפון בשעות הפעילות באביב.

סאמא, סלאח א-דין 14. טלפון: 04-6527739. פייסבוק, אינסטגרם

סאמא מדריך יום בעכו העתיקה שירי ויצנר
סאמא רופטופ-בר קולינרי

באיזור של כיכר השוק יש מקום חדש שנקרא קרמל, וכולו מוקדש – תאמינו או לא – למאפים ואוכל ללא גלוטן. את כל הפרטים על המקום תוכלו להשלים באמצעות הסרטון המוצלח של שלי פארי.

חומות עכו וסמטאות העיר העתיקה

עכו העתיקה היא כמו בצל, עטופה בכל כך הרבה שכבות וככל שמקלפים אותן, מתגלות עוד ועוד אוצרות. הטיול בסימטאות, בנמל ובשווקים ייתן לכם הצצה על עכו של מעלה הגלויה לכל, אבל אתם חייבים לגלות את עכו של מטה – חבויה ונסתרת ומהממת. "מתחת", זו המילה הראשונה שתשמעו כשתגיעו לגלות את אוצרות עכו, והכוונה לסודות העיר שמעל והעיר שמתחת. מפות ארכיון שנמצאו בוותיקן, מגלות ש-96 אחוזים מהעיר התחתית עדיין חבויים מהעין. ארבעת האחוזים הגלויים פשוט מרהיבים, ומגלים חלק קטנטן בהיסטוריה ארוכת השנים של העיר.

24 שעות בעכו העתיקה: אולמות האבירים

ביקור בעכו לא יהיה מושלם ללא ירידה לאולמות האבירים שנתגלו במרתפיה של המצודה הצלבנית, הנחשבת לאחת המצודות המרשימות בעולם. המצוגה היתה אחד הנימוקים של אונסק"ו לעניק לעכו תואר של עיר מורשת תרבות עולמית. המצודה נבנתה במאה ה-12 על ידי אבירי המסדר ההוספיליטרי והתגלתה במקרה על ידי ארכיאולוגים שחפרו במשך עשרות שנים מתחת למבנה מצודה מרשימה אחרת שבנה השליט העות'מאני אחמד אל ג'זאר. כאשר כבש ג'זאר פחה את עכו, הוא מילא את כל האתרים בחול ואבנים, ובנה מעליה את העיר העות'מנית. במעשה זה גרם לשימור מושלם של כל האתרים שמתחת. במשך עשרות שנים נחשפו שם אוצרות נדירים וניתן לטייל ברחוב צלבני, לצפות במתקני המים, לבקר באולם הכינוס הראשי של המפקדה ובאולם האסירים, לראות את ההיפודרום ששימש למשחקי סוסים ואבירים ולסייר בחדר האוכל המרשים ששימש את האבירים ובאולמות נוספים. כשאתם יורדים לאולמות האבירים הכינו את המצלמה, כי פשוט אי אפשר להפסיק לצלם. גם מערכת אגירת המים ואפילו חדרי השירותים מרתקים.

אולמות האבירים, ויצמן 1. טלפון: 04-9956706. פייסבוק, אינסטגרם

מנהרת הטמפלרים

רמקום אחר שהוא גם "מתחת", היא מנהרת הטמפלרים, שריד למסדר הטמפלרים ולמצודה שנבנו בעכו בשנת 1187. המנהרה שהוקמה מתחת למצודה שופצה ושוחזרה בתחילת שנות האלפיים והיום ניתן לבקר לאורכה ולצפות בחוויה אורקולית מיוחדת המשלבת בין אנימציה לאור וסאונד ומספרת את סיפור המנהרה והטמפלרים. כך תגלו לא מעט מהחיים של תושבי עכו בתקופה הצלבנית. והנה, מצאנו עוד חוט המקשר את שתי השכנות האלו, שהרי לטמפלרים ולחיפה היסטוריה ארוכה ומרתקת שהולידה את המושבה הגרמנית שלנו – אחת השכונות המרתקות ביותר בחיפה. תוכלו לקרוא עליה כאן.

מנהרת הטמפלרים, אשר 37. טלפון: 04-6656706. פייסבוק.

24 שעות בעכו העתיקה: אורי בורי

עכו היא עיר של מוסדות קולינריים ותיקים ותמצאו בה הכול, החל ממסעדות גורמה ועד דוכני רחוב שקיימים מלפני קום המדינה. אני ממליצה לאכול לפחות פעם אחת באורי בורי, מסעדת הדגים של השף אורי ירמיאס, בעליו של מלון האפנדי. כבר שנים שהמסעדה הזו נחשבת לאחת הטובות בארץ. התפריט מתבסס על הים ואוצרותיו, ומה שהכי מדליק זה שיש חצאי מנות, כך אפשר לחלוק ולטעום יותר מנות. יש גם ארוחת טעימות, שעד שאתה לא מתפוצץ ובמצליח בקושי לזעוק stop, ימשיכו להזרים לשולחן עוד מנות.

אורי בורי, ההגנה 2. טלפון: 04-9552212. פייסבוק, אינסטגרם

חמאם גטאס

נכון, ברור שכשאומרים עכו ישר חושבים על החמאם הטורקי המפורסם. בכל זאת, אם אתם בעניין של פינוק, אני ממליצה על קרצוף ומסז' טורקי בחמאם גטאס שנמצא ממש מאחורי אורי בורי. זהו בית מרחץ בוטיק, שעוצב תוך שימת לב לפרטים הקטנים, עם משטחי רביצה עשויים אבן מסותת ביד, מיטות שיש חמות, סאונה וג'קוזי מפנק. כל אלה יעמדו לרשותכם למשך שעתיים מלאות, בפרטיות מוחלטת. מנהלים את המקום המופלא הזה אמיל וקמיליה, שישמחו לפנק אתכם בכוס תמרינדי גם אם רק תקפצו לראות את המקום.

חמאם גטאס, רחוב ההגנה, רחבת המגדלור. טלפון: 04-6897462. פייסבוק, אינסטגרם

עכו של מחוץ לעיר העתיקה

תל עכו

גם מחוץ לעיר העתיקה, עכו זה מסע היסטורי לנקודת זמן רחוקה. כמה רחוקה? נגיד, 3,000 שנה לפנה"ס. תל עכו הוא המקום שמספק הצצה אל החיים שהיו פה לפני אלפי שנים. בדרך לנקודת התצפית הגבוהה החושפת את יופייה של עכו והאזורים סביבה ואת פסלו של נפוליאון, חולפים על פני שרידים שונים שנחשפו בחפירות ארכיאולוגיות לאורך השנים, כמו שער הים הצופה אל הנמל. ניתן לעשות את המסלול ברגל, או ברכיבה על אופניים ולסיימו בפארק לילי שרון שנמצא מול. מקום מושלם לפיקניק מפנק.

הגנים הבהאיים

אמרתי ערים שקשורות זו בזו? ׳בקשה. בגנים הבהאיים בעכו יש שני מבנים היסטוריים. האחד, אחוזת בהג'י, שהיתה בית מגוריו של בהא-אללה, הנביא שייסד את הדת הבהאית, והשני הוא מקדשו ומקום קבורתו. הגנים הסמוכים לאחוזה הם עוצרי נשימה. בכל הקשור לאסתטיקה וטבע יש הקפדה תוך מחשבה על שימור הסביבה וחיסכון במים. אתר בהאי נוסף, הגן של רידוואן, נמצא ליד תל עכו ובמרכזו עומדת מזרקה יפיפייה ממנה זורמים מים אל כל חלקי הגן, בדומה לגן בעל אותו שם שנמצא בעירק.

חוף ארגמן עכו

רגע לפני שמגיעים לעכו מכיוון חיפה, עוברים את החוף שמתחבר אל חומות העיר העתיקה ונקרא גם חוף ארגמן או חוף חול הזהב. לשני השמות הסברים היסטוריים שמעידים על העושר של העיר הזו. בעבר, המיני מפרצון של עכו היה ידוע באיכות החול שלו, לכן היו כורים שם חול כדי להפיק ממנו זכוכית. בעבר היותר רחוק הכנענים היו אוספים באותה נקודה את חילזון הארגמן, ממנו היו מפיקים את הצבע ומכאן שמו. אגב, מקום נוסף שבו הפיקו ארגמן היה חוף תל-שקמונה בחיפה, שהוא חלק משמורה לאומית. מדריך לטיול שם מחכה לכם בכתבה בבלוג שהקדשתי לחוף. בכל אופן, לא רחצתי בחוף הזה אבל הגורל זימן לי לטייל בו למטרות צילום שונות ומשונות. אני לא אגזים ואומר שזה אחד החופים הכי יפים שראיתי בחיי. אני מאוד מקווה שהוא נראה יפה ככה גם כשמאות או אלפי אנשים רוחצים בו. בכל מקרה, הוא שווה עצירה עם הרכב והליכה על החול הזהוב כשלצידכם העיר העתיקה ומולכם חיפה. באמת שאין עוד כזה.

24 שעות בעכו העתיקה: חוף ארגמן שירי וינצר
24 שעות בעכו העתיקה: חוף ארגמן

נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!

תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,

או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.

בתיאבון (-:

חייפוש

אהבתם את הכתבה? הצטרפו לרשימת הדיוור וקבלו את כל הפוסטים ישירות לתיבת הדוא״ל:​​

נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!

תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,

או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.

בתיאבון (-:

חייפוש

אהבתם את הכתבה? הצטרפו לרשימת הדיוור וקבלו את כל הפוסטים ישירות לתיבת הדוא״ל:​​

Follow:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בואו נפגש בניוזלטר