
וואדי ניסנאס היא שכונה שבליבה שוק והשוק הוא באמת הלב שלה. למרות הפופולריות של וואדי ניסנאס בחגי דצמבר, הוא שוק עונתי וכדאי לבקר בו כל השנה. המדריך המלא לסיור עצמאי בוואדי ניסנאס
וואדי ניסנאס עם שף פרטי
את וואדי ניסנאס אני מכירה מעולה, אבל אף פעם לא עשיתי סיור בוואדי ניסנאס מהעיניים של מישהו אחר. הפעם בחרתי לבוא לכאן עם השף חמודי עוקלה ממסעדת ראסיף 33 שנמצאת ברחוב הנמל הטרנדי בעיר התחתית. המשימה: חמודי ייקח אותי למקומות שהוא הכי אוהב לאכול בהם בוואדי, ואני אוכל הרבה ואשתוק הרבה. ספויילר: למרות התחזית, הצלחנו בשלושת המשימות. בזמן שאכלתי (ושתקתי) חמודי נידב טיפים לבישול וסיפורים מבית אמא שיעשו לכם תיאבון. אז, בתיאבון!
כמו במדריך והמפה המלאים של הוואדי גם כאן נתחיל במעלה רחוב הוואדי ונרד אותו פנימה. את כל המקומות שביקרנו בהם תמצאו במדריך ובמפה שהם קצרים וענייניים יותר. סיור בוואדי ניסנאס, מתחילים.
מתאבנים: פיתה עם הפתעות
רגע לפני שהכביש מתעקל שמאלה לרחוב קיסריה, תרגישו עננה ריחנית של מאפים מהטאבון של אם סברי (הוואדי 40-48). בדיוק שם תעצרו. זו מאפייה צנועה, בלי שום פוזה, הכי אותנטית שיש… והריח? אלוהי. ממש כמה מטרים לפני שהגעתם, תראו מעברו השני של הכביש את בית מאפה פלפלה. על אף שהוא מצוין, זה לא היעד שלנו, אז אל תתבלבלו. מי לא מכיר את המראה הזה של אדים עולים מפיתות נפוחות שיצאו ממש עכשיו מטאבון? "הפיתה מונחת על אבן שמסתובבת ומקבלת חום מכל הצדדים. כך היא תופחת באופן אחיד ומתנפחת״ חמודי מסביר לתמימים שבינינו (לי) למה לא נספיק לאכול פיתה כזו. ״זה קורה בדיוק בדקה שהיא יוצאת מהטאבון ואז האוויר בה מתחיל לצאת״. בכל אופן אנחנו לא פה בגלל הפיתות הענניות. אנחנו כאן בשביל הפיתות עם הטופינג, כי ככה חמודי אוהב לפתוח את הבוקר.

סיור בוואדי ניסנאס: במקום קרואסון וקפה
"כל מי שמגיע לוואדי בבוקר, או בשישי-שבת, חייב להתחיל פה את היום שלו״ הוא מכריז, ״זה משהו שמאוד פופולרי, בדיוק כמו להתעורר בבוקר בצרפת ולהתחיל את היום עם קרואסון וקפה במאפייה השכונתית". בקיצור, חמודי לימד אותי איפה לאכול קרואסון צרפתי מדופדף למשעי, בגרסת וואדי ניסנאס. אני מאמינה שכולכם אכלתם בימי חייכם פיתה עם זעתר או בצל, לפעמים אפילו בסופר ניתן למצוא כזו עטופה דחוסה וקרה בניילון שקוף. אם לא אכלתם אותה רותחת ומהבילה בשנייה שיצאה מהטאבון של אם סברי זה לא נחשב. "יאללה, תטעמי", הוא מזרז בעודו מחזיק שתי פיתות שיצאו באותו רגע מהתנור, "את זו, עם הבצל, העגבניות המגורדות והפפריקה אני הכי אוהב". הפיתה השניה היתה קלאסית יותר עם גבינת ג׳יבנה ערבית וזעתר והסתדרה לי יותר טוב כמאפה בוקר. הפיתה עם הבצל והעגבניות היתה ממש מפתיעה והזכירה לי את השולבתה המפורסמת משולחנות החומוסיות. היה ״קרואסון״ מושלם ויאללה, לתחנה הבאה.

סיור בוואדי ניסנאס: אצל ויקטור הדייג
אחרי המנה הראשונה של הבוקר, חזרנו על עקבותינו ברחוב הוואדי. דגי הוואדי (הוואדי 32) של ויקטור הדייג, מספק ללא מעט מסעדות חיפאיות נחשבות את הדגים, אבל אפשר גם לרכוש הביתה. חמודי מתקבל שם בחיבוק חם. "כולם מכירים אותו בחיפה, הוא דור שני של דייגים, אבל מעדיף את היבשה. בכל פעם שיש לו דג מיוחד, הוא שם לי אותו בצד. יש פה איזו קומבינה ביני לבינו״, הוא צוחק. או שלא? על הבוקר המקררים מלאים בהמון סוגים של דגים טריים. מפתיע, אבל מעולם לא ראיתי מוסר ים כשהוא לא סשימי או מפולט לי על הצלחת. חמודי פחות אוהב אותו נא, הוא מעדיף אותו מבושל. דבר נוסף שלמדתי הוא שלברק הוא בעצם מה שהמסעדנים קוראים לו בר-ים. אותו חמודי מעדיף להכניס לטאבון, ומסביר שהוא פחות מתאים להגשה נא.

דיברת על המסעדה, אבל אותי מעניין לדעת מה אתה עושה עם הבר ים בבית.
"בבית אני מטגן אותו וככה אוכל. זה דג מעדן, הוא מתאים לכל צורת בישול. הטעמים של הבר ים הרבה יותר עדינים וגם הבשר שלו עדין. למוסר יש טעם וריח יותר עזים. תראי את הפלמידה האדומה, לפעמים בארץ קוראים לה 'טונה מקומית' או 'טונה של הים' כי הבשר שלה באותו צבע של הטונה. הפלמידה מזוהה עם כבישות. את הדג הזה עדיף שלא לבשל, למרות שאפשר לתת לו צריבה או קונפי בתוך שמן. הכי טוב זה לשים אותו במלח לשעתיים, אחרי זה להכניס אותו לתחמיץ של שמן זית ובצלים, פרוסת בריוש ליד עם קרם פרש. זה מדהים". מכיוון שאני בדעה שלא צריך לבשל אבל כן צריך לאכול, הסידור של דג כבוש הרבה יותר מתאים לי. אז עשו לי היכרות עם המלך של הים, הלוקוס. גם הוא נחלק לשניים – אדום ולבן. חמודי מסביר למה הלוקוסים זכו לתואר מלכות ימי: פשוט כי הם טובים להכל, על הגריל, לבישול ולטיגון. בואו נסכם מה עוד למדתי בשיעור היום? שפלמידה זו לא טונה, או בעצם כן, אבל היא מהים התיכון, אז היא משלנו; שטונה אמיתית היא מימים ואוקיינוסים אחרים; שלברק זה בעצם בר-ים; לוקוס הוא המלך; וחמודי לא אוהב סלמון. למה? "אנחנו משתדלים להישאר כמה שיותר מקומיים״, הוא מסכם את האירוע, ״אנחנו נאמנים למה שיש כאן בסביבה שלנו ובים שלנו".
חמודי מה קורה, לא אמרנו שבאים לוואדי לאכול?
"כן יאללה, בואי נמשיך".

מנה ראשונה: ירוקים וחומוס
אנחנו נעצרים ליד דוכן הירקות שבתחילת רחוב יוחנן הקדוש, ממש מול ויקטור הדייג, ואני כולי בהתלהבות, פשוט כי זה הדוכן הכי יפה בשוק. "אבל לא תמיד מה שנראה יפה, זה מה שאנחנו מחפשים", המדריך מצנן את ההתרגשות שלי. "יש כאן ירקות ופירות סטנדרטיים, אני מחפש את היותר אותנטי. לבית זה מעולה, אבל כמסעדן אני מחפש את המיוחד". בכל זאת, העין שלו צדה ארגז אפונה ירוקה והוא לא מתאפק. הוא פותח תרמיל של אפונה ירוקה, ונותן לי לטעום את האפון הטרי. אגלה לכם בסוד שזו פעם ראשונה שלי וזה מהמם, ממש כמו חטיף. טיפ של חמודי: תחלטו את האפונה במים רותחים. בסיום הבישול הכניסו מייד למים קרים, ייבשו והקפיאו. הוא מספר שאמא שלו מקבלת שלושה-ארבעה ארגזים כאלו, מפרקת, מבשלת ומעבירה לשקיות של חצי ליטר במקפיא. "ככה מתי שרוצים, מושכים שקית וזה המלאי בעצם. אני אישית אוהב לאכול את האפונה ככה בלי לחלוט, להוסיף אותה לסביצ'ה, או טרטר, או בתוך סלט".

ואז הגענו לנדימה. להעצמת הדרמה, עשו רגע פאוז במוזיקה והכינו את הכינורות. הגענו למזנון של נדימה סביתי (יוחנן הקדוש 36) – והתעלפנו. אל השולחן הגיעה צלחות של פול מבושל וחומוס שהן למעשה חלק ממאכלי בוקר מסורתיים. אותי ממש עניין אם אלו מנות מקומיות של ערביי הוואדי, או מנות גליליות מהצפון.
כשניסע בעזרת השם ביום מן הימים לביקור בלבנון, נראה כאלו?
"גם שם המאכלים מחולקים לפי אזורים. במרכז המדינה אוכלים פול על הבוקר ובדרום לבנון יש מאכלים אחרים. הפול שם מזוהה עם חומוס וזה הבוקר יחד עם תטבילי, שזה מן ממרח אדום קצת חריף בגלל צ'ילי אדום וקצת חמוץ בגלל מיץ מלימון טבעי, שום, שמן זית ותבלינים. התחמיץ הזה בעצם פותח את התיאבון לעוד ביס".
הפול הוא לא מצרי?
"המצרים השתמשו בו לדברים אחרים, כמו טעמייה, שזה הפלאפל שלהם. אני אוהב פול לבד, ללא חומוס. אגב, חומוס טוב זה טחינה".
מה זאת אומרת? הסוד לחומוס טוב זו הטחינה בכלל?
"נכון שחשוב הזן של גרגר החומוס, אבל אם הטחינה ברמה מאוד גבוהה יוצא חומוס מדהים. הכמויות הן 70% חומוס ו-30% טחינה. פה בנדימה הטחינה ממש איכותית ובוטיקית, אני לא מצליח לזהות עם איזו חברה הם עובדים. רואים שזו טחינה טובה לפי הצבע, אבל הם לא מגלים מאיפה היא. החומוס מאוד קרמי, פעולת הטחינה מאוד חשובה כדי להכניס אוויר לחומוס עצמו, עד שהתערובת הופכת להיות כמו קצפת, בדיוק כמו שאנחנו מקציפים שמנת ומכניסים לה אוויר".

דוכן הירוקים של אבו אליאס זו ממלכה שלמה של עלי תבלין טריים ועלים מלוקטים. שם ראיתי לראשונה בחיי את צמח הבבונג' (קמומיל) בצורתו הטרייה. חמודי מספר איך אמא שלו נהגה לשזור את הגבעולים יחד ולתלות אותם לייבוש בחוץ. אצלה בבית לא קנו שקיקי תה ויסוצקי, אלא יצאו למרפסת, חתכו כמה ענפים מיובשים וחלטו במים חמים. קיבלתי להריח גם צרור של גבעולים אחרים. מסתבר שזה התה היחיד שחמודי שותה בבית מעלי זופה, ובעברית זוטה לבנה שעושה טוב בבטן. אין ספק שבדוכן הזה חמודי מרגיש הכי בבית. הוא יכול במשך שעות לדבר על סגולות השום הירוק, ממנו הוא מכין מרק וגם קרמים. יתרונו בעדינותו, עד כמה שזה נשמע מופרך. השום הירוק מלא בנוזלים ולכן טעמו והריח שלו עדין, לעומת השום היבש שטעמו וריחו יותר מרוכז. קיבלתי סקירה מלאה ומרשימה על עלים שונים ומה אפשר להכין מהם, כמו חוביזה, שומר, עולש וסלק בר, תרד ערבי שהעלה שלו יותר רחב ועבה, עכוב ולשון הפרה, שנראה כמו… בדיוק. לשון של פרה. עוד למדתי על ירק שנקרא קרע, שזה בעצם דלורית ירוקה, אותה ממלאים בבשר טחון ואורז ומבשלים ברוטב עגבניות (הוא אומר "מרק עגבניות"). התיאורים שלו כל כך מגרים, שהדמיון שלי עובד שעות נוספות וגם הקרקורים בבטן. אנחנו מטיילים פה ממש בסוף החורף, שיא עונה של ירוקים. קחו בחשבון שלא תמצאו את אותם עלים כל השנה. בקיץ השוק מתמלא בעלים ובירקות אחרים כמו מלוחייה, במיה, לוביה ועוד. אגב, לא רק התוספת למנת הדג בראסיף משתנה לפי עונות השנה, גם הדגים עצמם. אם בחורף הפלמידה והבר ים מככבים, בקיץ אלו יהיו לוקוסים ואינטיאס.

מנה עיקרית: חומוס ויוגורט
לימודים זה מעייף, ואחרי השיעור השני על ירוקים המורה והתלמידה הסכימו שהגיע הזמן לאכול (שוב) משהו. ירדנו לרחוב הוואדי לאכול את מנת החומוס הכי טובה בארץ בחומוס אלשאם (הוואדי 26), שנכנס כמובן כבר מזמן לרשימת החומוסיות המומלצות שלי בחיפה.
"תוציא לנו שתי מנות שהכי מזוהות עם המקום, כי אני יודע שהן שונות ומיוחדות" חמודי מבקש משף סטפן, " יש כאן וייב מטורף, צעיר וגם החומוס הוא בהתאם. לא ראיתי מעולם חומוסייה שמצלחתת כך את המנות, נראה לי הוא התחפש למסעדה. סטפן, איך היית קורא לחומוס שלך, מודרני?"
"עדכון גרסה", סטפן עונה בחיוך.
אל השולחן הגיעו מנות הדגל שהן הצגה. האחת פַתֵה חומוס והשנייה פַתֵה קישואים. על הראשונה סטפן שפך סמנה רותחת מפינג'ן נחושת קטן ועל השנייה יוגורט חם. לא, לא התבלבלתי. שתיהן מנות חומוס. לראשונה מוסיפים גרגרים, בצל מקורמל, קרוטונים, יוגורט עיזים וסמנה חם. בשנייה יש גם גרגרים, קישואים מטוגנים, קרוטונים, עלי ג'רג'יר, יוגורט מבושל וסמנה חמים. "יש פה משחק של טקסטורות קצת נימוח, קצת קראנצ'י, משחק של חם קר, תערבבו ובתיאבון", מספר לנו השף הצעיר.
חמודי: "יש משהו מאוד מיוחד בלקחת מתכון מלפני 200 שנה ולהצעיד אותו קדימה 200 שנה. זו מנה שהיא מאוד טרדישיונל, קלאסית ואנחנו אוכלים את זה בבית. אני מת על זה".

נשנוש ביניים: פלאפל
יצאנו החוצה ישר אל קרב הפלאפל המיתולוגי: מישל או הזקנים. התחרות ביניהם על מי הפלאפל הכי טוב פירנסה עשרות דפי עיתון לאורך השנים ובעיני שניהם מצויינים. יחד עם זאת הפעם חמודי בחר בזקנים ואני שלא לקחתי חלק בבחירה, הרגשתי מהאו"ם. חמודי מת על המקום הזה והוא מגיע לכאן כבר המון שנים. "את יודעת מה הכי מרגש פה?", הוא שואל וישר עונה, "שהמקום פה מ-1950. הוא בן 73 שנים וזה מטורף". על ההתחלה, עוד לפני שהחלטנו מה אוכלים, התכבדנו בקציצה, אבל זה לא בגלל שבאתי עם שף מפורסם. כך הם נוהגים כבר 70 שנה. נשאלתי אם אני טעמנית (מהמילה טועמת) וכשעניתי בחיוב, קיבלתי קציצה ללא טחינה, כדי לטעום את טעמה הטבעי. את הקציצה עם הטחינה קיבלתי רק אחריה. היא אגב היתה פשוט אלוהית.

לקינוח: קפה וחלבה
אחרי היציקה שבנינו במסירות בבטן, הרגשנו שאנחנו חייבים קפה, אחרת המשך היום הזה ירד כולו לטמיון. חמודי הוביל לסמטת א טוגראי, שם לדבריו יש את הקפה הכי טוב בוואדי וגם חלבה נהדרת. לבית הקלייה קוראים קפה מוסטפא והריחות בו משכרים. סיפרתי שאותי זה מדהים איך תרבות הצריכה שלנו לפעמים מרגישה לי קצת מעוותת. אנחנו שותים קפה מקפסולות וחושבים שזה משהו חכם וטכנולוגי, כשפה זה הדבר האמיתי. מוסטפא סיכם ואמר: "מי שמחפש יופי ימצא שם, מי שמחפש טעם ימצא אותו פה". והוא כל כך צודק. קיבלנו הרצאה על קלייה, סוגי פולים, תערובות ונפרדנו ממנו לשלום.

סיור בוואדי ניסנאס
כך הסתיים לו עוד סיבוב בוואדי ניסנאס, כזה שחשבתי שלא יחדש לי כלום. גיליתי את הקסם של המקום הזה מחדש, כי הפעם עברתי אותו דרך עיניים של מישהו אחר. הסיור בוואדי ניסנאס עם חמודי הזכיר לי משהו שאני אומרת אותו כבר שנים (ושמחה שיש הרבה שמקשיבים). סיורים אורבניים צריך לעשות עם מקומיים. לא יעזור כלום. מקומיים שחיים את המקום ואת האנשים שלו. אני מכירה לא מעט מדריכים מבחוץ… גם חברות תיירות שמפעילות כאן סיורים. ולמרות שחמודי חיפאי הרבה פחות זמן ממני, הוא נתן לי זווית אחרת על המקום שאני מכירה כל כך טוב. חמודי חי כאן ועובד כאן. הוא חבר של הסוחרים והמסעדה שלו מבוססת על התוצרת שלהם. ולזה אין תחליף. ואם כבר חמודי, חייבת עוד מילה אחת. המפגש שלנו תועד גם בוידאו. את הסרטון תוכלו לראות באינסטגרם שלי ושלו. זה אולי יפתיע אתכם אבל השף הרציני דווקא קורע מצחוק.
נהניתם לקרוא על הסיור בוואדי ניסנאס? הנה עוד כמה פוסטים שיכולים לעניין אתכם:
איפה אוכלים השפים? 5 שפים ממליצים איפה לאכול בחיפה
איפה אוכלים השפים בחיפה – פרק שני בסדרה
איפה אוכלים השפים בחיפה – פרק 3 בסדרה
נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!
תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,
או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.
בתיאבון (-:
חייפוש