
התנפחות בועת תרבות היין הישראלית לא פסחה על חיפה ובחודש אחד נפתחו בעיר 3 ברי וחנויות יין חדשים. אלו מצטרפים לשורה של מוסדות ותיקים יותר ופחות. הנה המומלצים שלי
בתמונה למעלה: טרואר
״תרבות יין״ – מה זה בכלל?
לפני 15 שנה, כשעבדתי כמנהלת שיווק בחברה המייבאת יינות ומשקאות אלכוהוליים, נחשפתי לראשונה למה שמכנים ״תרבות היין״. למדתי על יין מאחד הטובים בישראל, נצר לשושלת יין ישראלית מפוארת. במשך שבועות הוא לימד אותי כל מה שהוא יודע ותמיד סיכם שבסופו של דבר יין זה עניין של ״טעים לי / לא טעים לי״. זה הרגיע אותי, אני מודה.
התקשיתי להתחבר לשיח המורכב והמעייף לעיתים. מצד שני, הצד השיווקי של היין משך אותי מאוד. בכל ביקור שלי בעולם (אצלי ״העולם״ מסתכם בעיר אחת, ניו יורק, ובגיחות קרובות יותר בעיקר למטרות עבודה), התפעלתי מאינספור חנויות בוטיק ליין. כמעט תמיד הן יהיו מיוחדות ושונות זו מזו, ובכל אחת מגוון ייחודי של בקבוקים מרחבי העולם (שמחוץ לעיר הכי טובה בעולם). סיורי היקבים ואירועי הטעימות באירופה, אוסטרליה, ארה"ב ובעוד מקומות בעולם, סדנאות והרצאות… בארץ כל זה לא היה קיים וסימל תרבות יין מפותחת. והנה אנחנו היום! אנשים נפגשים ומחליפים אינפורמציה, מפרסמים ספרים בנושא, יוצרים סרטים, מקדישים חיים שלמים לחקר היין ולפיתוח זנים חדשים… ויש גם את אלו, כמוני, שפשוט שותים יין רק בשביל ההנאה.
כאן שותים בהנאה מאז… יוון העתיקה
לשתות בשביל הנאה? את זה עשו אבותינו כבר לפני אלפי שנים. ממצאים ארכיאולוגיים מראים שהיין היה גם בארץ ישראל הקדומה, כמו גם במצרים העתיקה, ביוון וברומא. אנשים שתו יין ונתנו לו מעמד דתי מיוחד בחיי היומיום שלהם. אצל היוונים והרומאים שתיית יין היתה חלק חשוב בפולחן האלים הפגאניים, והם סגדו לאל היין דיוניסוס. התרבות היהודית שהושפעה מהפרסים, ההלניסטים והרומאים אימצה את הנוהג. ייצור היין הארצישראלי נמשך עוד מימי ממלכות ישראל ויהודה ועד היום ליין יש תפקיד מהותי בקידוש של יום שישי ובליל הסדר. אגב, חורבן בית שני והיציאה לגלות הובילו לירידה מסוימת בחשיבות של היין עבור עם ישראל. היהודים בגולה חיו לרוב בדלות שמנעה מהם להקדיש משאבים רבים לייצור יין איכותי והעדיפו להסתפק ביינות קידוש פשוטים. בדיוק, יין הפטישים המפורסם.
מהפכת היין הישראלית
בעשורים האחרונים, והכוונה היא לשלושת העשורים האחרונים, חלה פה מהפכה אמיתית ביחס הישראלי ליין. במבט לאחור הייתי חלק ממנה בסוף העשור הראשון של המילניום אבל זה רק על הנייר. כמות ברי היין שנפתחים בישראל היא פנומנלית יחסית לימים בהם עבדתי בתעשיה הזו. הרבה יין עבר בוורידים של כולנו מאז ימי מפא"י הסגפניים שלא השתלבו עם יקבי בוטיק וסיום יום עבודה בשדה עם כוס יין איכותי. העלייה ברמת החיים הביא עימה התפתחות תרבות קולינרית וגם השפעות של תרבויות זרות גרמו לישראלים להתאהב מחדש ביין. שתיית יין איכותי זה כבר עניין של מאסט וצריכת יין נהייתה בילוי מקובל.
לא הכול רוזה – יש גם בעיה
לפני כמה שנים קראתי איפשהו על התפתחות היין בארץ ושלצד ההצלחות יש גם כמה נקודות כואבות. ההצלחות מדברות על שיפור איכות היין, ישנם בארץ ייננים מקצועיים רבים, ואפילו ניתן ללמוד פה לימודי תואר מוסמך בגידול גפן וייננות.
הנקודה הכואבת ביותר היא העובדה שצריכת היין בישראל לנפש לא גדלה כמעט, למרות התפתחות הענף. אני במיוחד זוכרת את המשפט ש"נכון ששותים יין יותר איכותי, אבל עם הכמות אנחנו תקועים". ידעתם שיש מי שמודד את צריכת היין השנתית שלנו לנפש? אז רק שתדעו שמי שהציל את הענף היו התל אביביים, שם לוגמים יין בכמויות אירופיות, אבל גם ובעיקר המגזר הדתי והחרדי, למרבה ההפתעה.
ברי יין בחיפה
כל ההקדמה הזו נועדה בעצם לפרגן ולעודד יזמים לפתוח גם פה בחיפה עוד מקומות המקדשים יין. בינתיים זה קורה באופן די טבעי ומואץ מעצמו. בחודש אחד הוכפלה כמות ברי היין בעיר והמגמה ממש מוצאת חן בעיניי. זוהי בהחלט סיבה למסיבה, כלומר לרשימה חיפאית חדשה והפעם על ברי יין בעיר. שימו לב זו אינה רשימה של ברים ופאבים טובים לשתיית יין. זוהי רשימה המוקדשת לאלו שהקדישו את הבר שלהם ליין. הרשימה מסודרת הפעם בסדר של ותק: מהוותיק לצעיר ביותר. שתו באחריות!
fine Wine Shops – אנדרי סוידאן
הכל התחיל ב-1995 עם פתיחתו של ספיישל ריזרב ליד בתי המלון במרכז הכרמל. המקום הקטנטן בניהולו של אנדרי סוידאן, דור שישי ונצר למשפחת סוחרים חיפאית ידועה, הפך מהר מאוד למקור משיכה לחובבי יין. העומס אילץ את סוידאן להתרחב למקום גדול יותר במרכז פנורמה. בהמשך פתח את בר היין לא רחוק משם וחנות נוספת בצד השני של הכרמל. 25 שנים בערך אחרי פתיחת החנות הראשונה, הרשת עברה מיתוג מחדש עם פתיחת החנות החדשה והמרכזית בוואדי סאליב המתפתח, ליד שוק הפשפשים. בחנות הממוקמת בבניין הרובע תמצאו מבחר ענק של יינות וחדר לסדנאות והדרכות. אפשר בהחלט להכתיר את אנדרי – שיש לו תארים בינלאומיים כטועם יין מקצועי, שופט יין ומדריך ויועץ בכיר – כתורם הגדול ביותר בעיר בקידום תרבות היין והגסטרונומיה המקומיים והבינלאומיים.
בר היין בכרמל פתוח בכל ערב, למעט שני, מהשעה 19:00 עד אחרון הלקוחות.
ANDRE SUIDAN | fine Wine Shops, שד’ הנשיא 98, מרכז הכרמל, חיפה. טלפון: 04-6027095, פייסבוק, אינסטגרם
ברי יין בחיפה: Terroir – טרואר
אורי אוחנה בחר לפתוח את חנות ובר היין טרואר דווקא בעיר התחתית, כי לטענתו עולם היין נתפס כמשהו פלצני, והוא רצה להנגיש אותו לכולם. אז דבר ראשון, בואו ננגיש את המילה ״טרואר״: זו נגזרת מהמילה Terre, אדמה בצרפתית. המונח מתאר מכלול של תנאי סביבה לגידול חקלאי – ובהשאלה "הרגשה של מקום״ שמשפיעה על היין (אופי האדמה, האקלים, שיפוע המדרונות, בעלי חיים וצמחים…). בר היין טרואר הוא בר יין פרופר, שהיין הוא במרכז. לשם מגיעים קודם כל לחוויית יין ולא לארוחה. היין הוא השחקן הראשי ואם רוצים לנשנש משהו ליד, יש מנות קטנות ומדוייקות להשלמת החוויה. הידע שצבר, מאפשר לאורי להתאים לכם את היינות הכי מדויקים עבורכם, אם זה ישראלים מיוחדים או יינות יבוא במחירים ממש שפויים. אגב, בטרואר מארחים מדי פעם ערבי ייננים מושכי קהל, לכן כדאי לעקוב אחר הפרסומים.
טרואר, הנמל 35, עיר תחתית, חיפה. טלפון: 077-3503585. פייסבוק, אינסטגרם
ברי יין בחיפה: אווירון
גם אני שאלתי את עצמי למה לפתוח מקום בשדרה המובילה לחוף הים בבת גלים ולקרוא לו אווירון? כשסוף סוף הגעתי לשם, ביום ערב חמים למדי של פברואר 2022, קיבלתי הסבר. או-רן פיאל נחשבת חלוצת הדור החדש בבת גלים עם בית הקפה מילהאוס שפתחה על אי התנועה בשדרה, ואת אווירון היא פתחה ממש ממול. היא הסבירה ש- Aviron זה לא האווירון שבשמיים אלא המילה הצרפתית ״חתירה״, והוא גם משלב את משחק המילים On air.
מפה לשם אווירון זהו בר יין בלילה וגלידרייה ביום, המצליח לרגש באותנטיות שלו – לא מהודק מדי וגם לא ברור כל כך – וזה כל הקסם. הוא לא מאלץ אותך לצאת מגדרך או להיות משהו שאת לא. אתם מוזמנים להגיע גם בטרנינג, יקבלו אתכם בברכה ותרגישו הכי בבית בעולם. באווירון יש מעדניה עם גבינות, שמן זית וחמאה של מסעדת מישלן בדרום צרפת. יוצאות משם מנות קטנות לחלוקה, דגה עונתית, סלטים מיוחדים כמו סלט תפוחי אדמה של התפוצה שלי והוא אלוהי.
אווירון, שד' בת גלים 11, בת גלים, חיפה. פייסבוק, אינסטגרם
ZERO ZERO
קצת אחרי שאייל מנסור פתח את פו 26 שהיא הויאטנמית הכי טובה בעיר, הוא הצמיד לה בר יין עם מטבח משלו, במטרה להנגיש לבאי שוק תלפיות את תרבות היין בכלל ואת היינות הטבעיים בפרט. אז מה זה יינות טבעיים? המושג מתייחס ליין בעשייה של מינימום התערבות. אייל אוהב יינות כנים ואותנטיים, כאלו שמביאים ביטוי של זן, אזור גידול ושנת בציר. יש בבר מגוון ענק של יינות טבעיים, לצד קלאסיקות של יינות משובחים מצרפת, גרמניה ועוד. בסוף חודש יוני השנה, בפו נפרדו מבר היין הצמוד לטובת התרחבות: ״יין תלפיות״ עבר מעבר לכביש, וקיבל עיצוב ושם חדשים לגמרי: ZERO ZERO על שם אפס התערבות בתהליך היין.
שני-חמישי 19:00-00:00, שישי 12:00-17:00.
זירו זירו, סירקין 21, חיפה, אינסטגרם.
ברי יין בחיפה: פשפש
את בר היין שלה בחרה עדיה פרג' לפתוח באזור שוק הפשפשים ואנחנו החיפאים מודים לה ולכל מי שמוכן להחיות את המקום בעל הפוטנציאל הכי גדול בעיר. העזר כנגדה הוא בן זוגה אוריאל דמברוט, שמנהל את בר היין בתלפיות והוא הבן אדם שהיא הכי מחזיקה ממנו בנושא יין. תפריט היינות לא קבוע, כל הזמן נכנסים בקבוקים חדשים ומוציאים את הקודמים. כל יום הם בוחנים מחדש איזה יין יפתח לכוסות, מה שנותן הרגשה של ספונטניות, זרימה ודינמיות. גם התפריט משתנה כל חודש והקונספט הוא של מנות ביסטרו, עם אינטרפרטציה של השף. הבעלים עיצבו את המקום בחמימות, עם ריהוט ופריטים משווקי פשפשים בכל העולם. המטרה היא – לייצר תחושה של בית. המקום סגור בשני ובשלישי ואין שמירת מקום.
פשפש, אל הילאל 2, העיר התחתית, חיפה. אינסטגרם
פיקט
זה לא ממש בר יין, אבל אי אפשר להתעלם מחנות יין ותקליטים שמוזגת יין לטעימות בכל שעות היום, נכון? אז הכירו את פיקט, בת אצולה קולינרית חיפאית ומחייבת מאוד! מצד האב פיקט מתהדרת באילן פרון שהוא הבעלים של חמארת תלפיות וחמרמורת. מצד האם (או אולי להיפך אבל מה זה משנה) – נמצא דדי צורף, בעל קילומטראז' עצום בעסקי מזון חיפאים והבעלים של רשת ויוינו האיטלקית. כשאומרים שלילד יש התחלה טובה, כי הוא נולד להורים הנכונים, מתכוונים בדיוק לכך. הם עיצבו את פיקט ברוח שנות ה-60 וברוח התקופה האינסטגרמית. ספריית היין המרשימה עוד צפויה להתרחב בעתיד. נכון לכרגע האוסף כולל את הבחירות האישיות של ״ההורים״. אגב, בעמוד הפייסבוק של פיקט כתוב שזו חנות לחומרי בניין. דאחקה פרטית של שני משוגעים (-:
פיקט תלפיות, סירקין 28, שוק תלפיות, חיפה. טלפון: 050-9343000. פייסבוק, אינסטגרם
נהניתם? הנה עוד כמה כתבות שיוכלו לעניין אתכם:
חיי לילה: ברים ופאבים מומלצים בחיפה
הכי טובות בחיפה: 10 מנות שכדאי לאכול לחיפה
המלצות לבילוי רומנטי ודייט ראשון בחיפה
ארוחות בוקר ובראנצ׳ים בחיפה: המומלצות שלי
נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!
תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,
או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.
בתיאבון (-:
חייפוש