אופנה איטית: צרכנות מוסרית וירוקה

אופנה איטית מנגו שירי וייצנר קיימות ירוקה צרכנות

עד לפני כמה שנים, גם אני הייתי הסטייליסטית הזו שיוצאת למסעות קניות חסרי מעצורים תחת הסיסמא ״שופינג זה כמו פסיכולוג״ . עם הזמן פיתחתי מצפון אופנתי, ודרך חיים לשלב בה את אהבת האופנה וכדור הארץ. מפת הדרכים האישית שלי לאופנה מקיימת

שופינג זה הקרדיו שלך?…

יש לי יחסים מאוד מורכבים עם המקצוע שלי, סטיילינג. אני חושבת שלא כתבתי על זה כאן מעולם, אבל כל מי שלומדת אצלי בשנקר בשנים האחרונות כבר שמעה את ה״נאום״ הזה על ״איך עם השנים במקצוע פיתחתי מודעות קצת אחרת״. עד לפני כמה שנים, גם אני הייתי הסטייליסטית הזו שיוצאת למסעות קניות ומאמצת סגנון חיים של ״שופינג איז מיי קרדיו״ / ״שופינג איז מיי ת׳רפי״ וכל מיני מנטרות קפיטליסטיות כאלו. שלא תבינו לא נכון, אני ממש לא נגד קניות, להיפך. פשוט פיתחתי מודעות מסוימת ל״קניות חכמות״ יותר.

כשהמצפון האופנתי שלי התחיל להתעורר

תחשבו כמה אנחנו משקיעים במיחזור בקבוקי פלסטיק או כמה אנחנו מרגישים רע כשאנחנו משתמשים בכלים חד פעמיים. אז איך קרה שדווקא בכל מה שקשור לאופנה, אין לנו מצפון בכלל? המצפון שלי התחיל להציק לי אחרי שצפיתי בסרט התיעודי "The True Cost". הסרט משרטט לנו שלב אחרי שלב איך קרה שתעשיית האופנה הפכה לתעשייה המזהמת השנייה בגודלה בעולם. תהליכי הייצור ההמוניים במזרח הרחוק שכוללים בזבוז אנרגיה ומים, זיהום מאגרי מים ושימוש בכימיקלים בצביעת בדים אלו רק חלק מהנזקים האקולוגים שאנחנו מסבים לכדור שלנו. ומה עם תעשיית הטקסטיל, אריזות הניילון והפלסטיק, השינוע במטוסים ובאוניות, הקניות המוגזמות והסוף של כל פריט לבוש… הסטטיסטיקה מדברת על 85% מהטקסטיל שיגיע בסוף למטמנות. לכל אלו תוסיפו את ניצול כוח האדם – או יותר נכון כוח בנות האדם, כי 80% מעובדות התעשייה הן נשים ורובן משתכרות משהו כמו 3$ ליום. אבל מישהי צריכה לשלם את המחיר כדי שאנחנו נקנה טי-שירט ב-19.9₪… בזכות הסרט הזה למדתי שהאויב הגדול שלי, הפלסטיק, פחות מסוכן מהבגדים שאני לובשת. שם התחילו להשתנות הדברים עבורי והחלטתי לא רק להשתנות, אלא גם לנסות לשנות. 

יד שניה אניצ׳ה סיור יד שניה
יד שניה מ-"אניצ׳ה", סיורי יד שניה

המחיר האמיתי של אופנה זולה

כמה חודשים אחר כך פגשתי את ליאת הצורפת מהעיר התחתית. הצורך שלי לשנות קיבל מתנה גדולה כשהקמנו יחד את מיזם ״המייקרים של חיפה״. שתי מטרות עמדו לנגד עינינו: האחת, לחזק את הכלכלה המקומית ולהכיר לאורחים שלנו את היוצרים של חיפה. השנייה, לחשוף את האורחים לתהליכי היצירה והעיצוב. אנחנו לא מצפות מאף אורח או אורחת לרכוש בסיור, ומשתדלות להשאיר את התוכן בעולמות לא-מסחריים. מהצד השני, אנחנו מאמינות שבסיורים שאנחנו מצליחות לגרום לאורחים שלנו להעריך יותר את מלאכת היד ואת המשמעות האקולוגית, החברתית והכלכלית של יצירה מקומית. ואולי בפעם הבאה, יעדיפו לרכוש אגרטל, מכנסיים או טבעת, מיוצר או יוצרת מקומיים ולא מעלי-אקספרס. הלוואי.

אפשר להשכיר את הסרט "The True Cost" לצפייה חד פעמית (זמין ל-72 שעות) בעלות של 7.99$, או לשלם 9.99$ לצפייה בכל זמן בלי הגבלה. 

להצטרפות לסיורים הפתוחים של המייקרים של חיפה או להזמנת סיור פרטי לחצו כאן

סיור מייקרים ליאת ולדמן צורפת חיפה שירי וייצנר אופנה איטית יד שנייה וינטג' קיימות מחזור
הסטודיו של ליאת

פרדוכס האופנה המהירה

עלי-אקספרס, שי-אין ושאר מותגי האופנה המהירה עושים את הנזק הגדול ביותר לכדור הארץ ולחברה האנושית. אני מוכנה להתעמת עם כל קולגה וחברה על הדבר הזה. אני כותבת כאן את המילים האלו בצורה הכי ברורה ובוטה שיש: כשאתן קונות באתרים האלו אתן אומרות: לא אכפת לי שיש נשים וילדות שעוברות ניצול והתעללויות, יותר חשוב לי לקנות בגדים בזול. אני יודעת שזה קשה לקרוא את זה, אבל זו האמת. אני גם יודעת שזה קשה מאוד, על גבול הבלתי אפשרי, לרכוש רק אופנה איטית (אגב, אני בכוונה לא קוראת לזה ״בגדי מעצבים״, כי לא חסרים מעצבים שבינם לבין אחריות סביבתית וחברתית יש תהום עצומה). אני גם יודעת איך מותגי אופנה מהירה מנצלים את האקסיומה שנוצרה כאילו הזול הוא רע ומזהם והיקר הוא איכותי ומצפוני. זה ממש לא המצב. מותגי יוקרה עשויים להיות מותגים מזהמים לא פחות ואין מחירו של פריט מעיד על מצפונו של יוצרו. בכל אופן התהליך שעברתי כלל גם ניסיונות להבין איך בכל זאת אני יכולה להיות צרכנית אופנה מקיימת יותר, ומצאתי את התשובה דווקא בהשראת… אוכל.

יגאל רוזנבלט מגלריה 17

 מיטלס מנדיי של האופנה

את ההשראה לקחתי מתנועת Meatless Monday (״שני ללא בשר״). התנועה מעודדת לטבעונות או צמחונות של יום אחד בשבוע בלבד מתוך ההבנה ש- (א). קשה מאוד להמיר אוכלי בשר לטבעונות בלי תהליך מעבר מהרבה מאוד סיבות, חלקן כלכליות. (ב). גם יום אחד בשבוע של הימנעות עושה שינוי עצום בשמירה על כדור הארץ. הדבר הזה נכון גם לגבי אופנה. כסטייליסטית, כאמא וכצרכנית אני מבינה את האתגרים בצרכנות אופנה מקיימת על מלא. אני גם מבינה ששינויים קטנים של כל אחד ואחת מאיתנו, יכולים לעשות הבדל עצום. כך פיתחתי לעצמי מפת דרכים אישית לצרכנות חכמה ומקיימת – באופנה ובתחומי חיים אחרים. 

אדידס נעליים עשויות פלסטיק ממוחזר מבקבוקים
נעליים עשויות פלסטיק ממוחזר מבקבוקים, אדידס

מפת הדרכים שלי לצרכנות אופנה מקיימת

בעולם הקיימות מדברים על ״חמשת ה-R״ שהורחבו כבר ל-״תשעת ה-R״… אלו רשימת פעולות שיש לנקוט כדי להפוך לצרכן או יצרן ידידותי לסביבה ואני מתבססת על חלקם, וגם על כאלו שלא מתחילים ב-R אבל הם ממש חשובים (-: וזה ה-מיטלס מנדיי שלי:

תיקונים

יש לנו נטייה להעיף מהבית כל מה שקצת בלוי או קרוע. אלוהים יודע כמה ג׳ינסים זרקתי בגלל רוכסן תקוע… בשיעור יעוץ מלתחה, בו אני מלמדת את התלמידות שלי בשנקר איך לסדר ארונות עם הלקוחות שלהן, אני גם מזכירה להן ליצור ערמת תיקונים. חשוב מאוד לעצור את עצמנו מלזרוק פריטים שאפשר לתקן. ואם אי אפשר לתקן אותם, אפשר למחזר אותם.

מיחזור

אישית אני לא סומכת על פחי האיסוף של טקסטיל שמפוזרים ברחבי הארץ, אבל אולי זו רק אני. כשיש לי פריטי טקסטיל שאי אפשר להציל, אני מוסרת אותם ל- H&M (להוסיף קישור לעמוד הקיימות באתר של HM). אני לא בטוחה שיש בכל סניף נקודת איסוף וכדאי לבדוק איפה יש באיזור המגורים שלכן (בחיפה יש בסניף של גרנד קניון). תמורת הטקסטיל שתמסרו תקבלו גם הנחה קטנה מאוד לקניה בפעם הבאה, אבל בינינו, הרי לא בשביל זה אנחנו עושות את זה. 

מחזור H&M אופנה איטית מחזור שירי וייצנר צרכנות
מחזור בגדים ב-H&M

שימוש מחדש ומיחדוש

 שימוש חוזר בפריטים למטרה אחרת לשמה הם נוצרו. מה שהתחיל כתחום יצירה מעולמות ה-DIY הפך כבר לעיסוק של ממש, והיום אפשר למצוא מעצבות ויוצרות שמשתמשות בפריטים ישנים ליצירה של אחרים. עפרי יוסף אזולאי היא מעצבת אופנה בוגרת ויצו, שפרוייקט הסיום שלה עסק באפסייקלינג. כך גם המותג שהקימה, Afrita, מוקדש לעיצוב וייצור פריטי לבוש שנוצרו מטקסטיל שנאסף. 

זהבה אהרון מחנות הוינטג׳ בובה זהבה עוסקת באפסייקלינג של אופנה עוד לפני שידענו מה זה. היא יוצרת שמלות כלה מכיסויי מיטה ישנים, מעילים משמיכות ושמלות ממפות. את זהבה תוכלו לפגוש בסיור הוינטג׳ והיד השניה שלי או אם תבקרו בשוק הפשפשים.

זהבה אהרון "הבובה זהבה" אופנה וקיימות
"הבובה זהבה", חנות האופנה בת קיימא של זהבה אהרון

צרכנות חכמה

 אי אפשר לומר שאני מודל מוצלח להפחתת צריכה. אני גאה מאוד שאני לא מנהלת קו אווירי סין-חיפה אבל אני קונה הרבה מעל לאישה הממוצעת. עדיין, אני שואלת את עצמי תמיד – איך אני יכולה להשתמש במה שיש במקום לקנות חדש? וכשאני כן קונה, סדרי העדיפויות שלי השתנו. אני תמיד אעדיף קודם לקנות מייצור מקומי חיפאי או מקומי-ישראלי, חנויות יד שניה, מותגים עם מצפון חברתי ו/או אקולוגי או סדרות אקולוגיות של מותגים שונים. גם אם זה עולה טיפה יותר, אם קונים חכם ופריטים שהם על-זמניים ההשקעה משתלמת. גם לכדור. לסיורי האופנה והיד השניה שלי לחצו כאן. 

אופנה איטית צרכנות קיימות חיפה שירי וייצנר
"בובה זהבה", חנות האופנה של זהבה אהרון

המצאה מחדש והפחתת צריכה

כאן נכנס מקצוע הסטיילינג לתמונה. כי בידיה של סטייליסטיות וסטייליסטים הכוח העצום ללמד ולחנוך דורות שלמים של צרכניות וצרכנים לעצור לרגע לפני ״ההול הגדול״. זה המקום שלנו העוסקות.ים בסטיילינג, ללמד לקוחות לקנות קודם כל בחנות הכי שווה שיש – הארון שלהן. המקצוע הזה חשוב מאין כמוהו לכדור הארץ. שירות ייעוץ מלתחה מסטייליסטית נבונה ואחראית ממציא מחדש את הארון של הלקוחה. בזכות יצירת שילובים מהקיים, אפשר ללמוד לנצל את מה שיש טוב יותר, ולהוציא ממנו גם 200% ויותר. גם רשימת הקניות שיוצרת סטייליסטית ללקוחה שלה, אמורה להיות קצרה וממוקדת, כזו שתמקסם את הארון ותצמצם קניות מוגזמות ומיותרות. זו אולי ההזדמנות גם לכתוב שאני כבר לא עוסקת בשירותי סטיילינג ומתרכזת בהוראה שלו בשלוחת חיפה של המסלול ללימודי חוץ של שנקר. 

נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!

תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,

או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.

בתיאבון (-:

חייפוש

אהבתם את הכתבה? הצטרפו לרשימת הדיוור וקבלו את כל הפוסטים ישירות לתיבת הדוא״ל:​​

Follow:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בואו נפגש בניוזלטר