תערוכת בוגרי ויצו 2023

תערוכת בוגרים האקדמיה ויצו 2023 קרדיט גואנה דהן

 "תגיד לי שהגעת הביתה" / גוהאנה דהן. צילום: קוקו

תערוכת בוגרי עיצוב אופנה ומחלקות העיצוב של ויצו חיפה היא נקודת עצירת חובה לכל חובב עיצוב בחיפה. לכבוד פתיחת התערוכה קבלו סקירה של הקולקציות

תערוכת בוגרי ויצו 2023: אופנה וחיפה, שתי אהבות גדולות שבחיי

אופנה. אהבתי הראשונה, אפילו הרבה לפני חיפה ואפילו לפני ירון בעלי. אופנה בשבילי זו אהבה ללא גבולות וכל שאר הקלישאות. אני תמיד מוכנה לדבר, לכתוב, לצלם ולערוך אופנה. איזה כיף שבחייפוש יש במרכז האקדמי ויצו מחלקה לעיצוב אופנה נהדרת, אשר פעם בשנה מאפשרת לי להתמוגג מאושר. תצוגות בוגרים הן תמיד חגיגה, בזכות הרגע הזה, לפעמים אפילו ההזדמנות האחרונה ליהנות ממופע של אופנה יצירתית וחסרת גבולות, של השראה ודמיון… 

לפני שהמעצבים הצעירים ייצאו לעולם המסחרי של אופנה פופולרית, טרנדית ולבישה. מטבען, קולקציות גמר של מחלקות לעיצוב אופנה הן מפתיעות וחלקן אפילו עונות להגדרה של ״מפילות לסתות״. בויצו כולן גם נוגעות בנושאים אקטואלים ובסוגיות חברתיות, סביבתיות ועתידניות והשפעתן על עולם האופנה: ביחסים שבין האדם למכונה, לטבע ולתרבות ואחרות בנרטיבים של סיפורי חיים, זהות, מקום וחומר. היטיבה לתאר, איך לא, ד"ר רחל גץ סלומון העומדת בראש המחלקה: "מהי אופנה אם לא אחת הדרכים המרתקות לספר לעולם סיפור", והיא כל כך צודקת. השנה במיוחד. הקולקציות כל כך מקוריות  והן משאירות למתחרים אבק.  

בתוך הרצף: The Autism Experience

לי-אור דביר יצרה את בתוך הרצף – The Autism Experience ואני התעלפתי. הפרויקט מתמקד בחוויה אשר נגרמת עקב גירוי חושי וההתמודדות איתה אצל אדם על הספקטרום. המציאות על הספקטרום האוטיסטי קשורה ישירות לגירוי חושי יומיומי, המתבטא במגע, בקול, במרקמים ובריחות, הגורמים לאדם המצוי על הרצף האוטויסטי לקושי בעיבוד מידע. האמן היפני Kiyoshi Yamashita אשר ידוע כבעל תסמונת סוואנט מהווה השראה לקולקציה. שיטת ה-chigiri-e הרפיטטיבית בה הוא משתמש סייעה ללי-אור להבין כיצד משקף העיסוק הטקסטילי הרפטטיבי את ההתמודדות של אנשים על הרצף במהלך היום יום.

תערוכת הבוגרים אופנה ויצו אקדמיה 2023 לי אור דביר
"בתוך הרצף" / לי-אור דביר

בוט-מן: רובא תיתי

הפרויקט של רובא תיתי השאיר אותי ללא נשימה. בוט-מן היא קראה לו והוא עוסק במהפכה הרביעית שהולכת לשנות את חיינו. מהפכה זו מוגדרת כשילוב של טכנולוגיות חדשות, כולל בינה מלאכותית, למידת מכונה, קידוד שפות טבעיות, רובוטיקה, חיישנים, מחשוב ענן, ננו טכמולוגיה ועוד. טכנולוגיות אלה מיועדות לשנות את העולם מן הקצה אל הקצה מבחינה חברתית, כלכלית ופוליטית. הפרויקט עוסק בפן השלילי של השתלטות המכונה על החיים האנושיים, ועל הפיכת הרובוט למרכז הקיום האנושי. הקולקציה מפגישה בין הכוחות הסותרים – האנושי והרובוטי, באמצעים חומריים וצורניים ומבקשת להעלות לדיון את התנגשותם הבלתי נמנעת. 

אקדמיה ויצו אופנה 2023 רובא תיתי
בוט-מן / רובא תיתי

תגיד לי שהגעת הביתה: ג'ואנה דהן

מאוד אהבתי את הפרויקט תגיד לי שהגעת הביתה של ג'ואנה דהן. הפרויקט עוסק בחשיבות של נהיגה בטוחה דרך ההשלכות של תאונות דרכים, חוסר הזהירות והאחריות שלנו כנהגים. כולנו יודים שהכביש מסוכן אך 70 אחוז מהתאונות מתרחשות מחוסר תשומת לב של הנהג וממהירות יתר. מסקנה: הכביש הוא קטלני ואנחנו אשמים בכך. באמצעים חומריים שנאספו ממגרשי פירוק רכבים שעברו תאונות ומצדי הכביש (חגורות בטיחות, כריות אוויר, צמיגים, לוחית רישוי, שטיחים, מראות פנסים וטסות) וצורניות השאובה מסימני הכביש, מרגעי התאונה וההרס, ממחישה הקולקציה את ההבנה שאסונות קורים בפתאומיות אך כן ניתנים לשינו דרך אמצעי זהירות נכונים ואחריות האדם בכביש כדי שכולנו נגיע הביתה בשלום. 

אקדמיית ויצו אופנה 2023 גואנה דהן
תגיד לי שהגעת הביתה / ג'ואנה דהן

לידה מכאב: נומיי הדבה

הפרויקט לידה מכאב של נומיי הדבה (הסטודנט היחיד) היה מרתק. הוא מספר על התעללות בילדים בחברה הפלסטינית שזהו נושא שיש סביבו קשרי שתיקה וטאבו חברתי. ילדים חווים אלימות פיזית מסוגים שונים שמביאה אותם למצבי שבר נפשיים. הפרויקט מבקש להמחיש את השברים והסדקים הנגרמים לילדים אלה באמצעות שימוש בחומרים רכים וקשים וכך להעלות את הנושא למודעות חברתית. האני המאמין של נומיי הוא שכל אחד נולד לעולם על מנת למלא תפקיד מסוים והתפקיד שלו הוא לעזור כמה שאפשר לילדים אלה. הקולקציה מנסה לתאר את השבר הגדול והכאב, ואת האיחוי שיכול אולי לרפא.   

לידה מכאב תערוכת הבוגרים אופנה אקדמיה ויצו 2023 נומיי הדבה
"לידה מכאב" / נומיי הדבה

פליטים של אהבה: ניקול ח׳יאט

ניקול ח'יאט מציפה בעיה חברתית של זוגות מעורבים בחברה הערבית. שפת העיצוב משלבת את בגדי החתונה המסורתיים עם השפה הייחודית והפונקציונלית של בגדים ואביזרים מעולם הטיילים והנוודים ומייצרת תוצאה שבה הבגד הוא גם הבית והאוהל הארעי שנודד איתם. 

דברים שלא רואים משם: ליאל מרום

קולקציה נוספת שאהבתי היא של ליאל מרום אשר קראה לה דברים שלא רואים משם. אשליה, טשטוש ומריחה, עומדים במרכז הקולקציה, במטרה לספק תובנה על חווית ראיית העולם, כפי שהיא נתפסת על ידי אנשים עם לקות ראייה. העיוות וחוסר המיקוד, כמו גם השונות של פרספקטיבות הנראות מזווית אחת אך חסומות מזווית אחרת, מהוות את אמות המידה העיצוביות של פרויקט זה. המטרה לחקור את הניואנסים של עולם שהוא גם מוכר וגם זר ולהציע הצצה למורכבות של ניווט בעולם כזה, על ידי מתן ייצוג חזותי של חווית ראיית העולם ללא מיקוד. הקולקציה מבקשת לטפח אמפתיה והבנה לבעלי לקות ראייה, ולהעלות את המודעות לאתגרים העומדים בפניהם. 

דברים שרואים משם ליאל מרום אקדמיית ויצו אופנה 2023

להיות עם חופשי: מעין ברוקר

אני לא חובבת טראנס, אבל אחרי הקולקציה הזו אני שוקלת לחצות את הקווים אל הסצינה. הקולקציה עוסקת בתרבות הטראנס, תרבות שיש בה מוזיקה כמובן, אבל גם קהילה, שפה, לבוש, טקסים וערכים. תרבות שבט הטראנס הוא סיפור על דור של אנשים שהפסיקו לראות את העולם דרך אותם המשקפיים שהרכיבו רבים לפניהם ובחרו לממש את הכוונה האמיתית – להיות חופשיים.

להיות עם חופשי מעין ברוקר אקדמיית ויצו אופנה 2023
להיות עם חופשי / מעין ברוקר

קולקציות על תרבות, טכנולוגיה ומדע

תערוכת בוגרי ויצו 2023:

בפרויקט אופנה מלאכותית, המחקר העיצובי של אושרת פפיר בחן את התגובות של AI לקלט אנושי. הקולקציה בוחנת את השילוב בין בינה מלאכותית ליצירתיות של מעצב אופנה, תוך התמקדות בתפקיד שיתוף הפעולה האנושי בפיתוח מודלים של AI. ‏הקולקציה מציבה מולנו את השאלות המפחידות ביותר לגבי השפעת הבינה המלאכותית על תעסוקת מעצבים ועל עתיד עולם העיצוב. ביצירתה, מדגישה הקולקציה את הפוטנציאל המרגש לשיתוף פעולה בין בני אדם ל-AI שבסופו של דבר תלוי באדם. לעבודת הגמר שלה קראה בר אהרון האוואטר האחרון – METATRIBE. הפרויקט עוסק במתח שבין המסורתי-שבטי לעתידני. ההשראה מגיעה מעולם המציאות הרבודה, מתוכות עיצוב והמעבר בין עיצוב דו ממדי לתלת ממדי.

אושרת פפיר המחלקה לעיצוב אופנה מלאכותית אקדמיה ויצו 2023
אופנה מלאכותית / אושרת פפיר

אופנה, מגדר, מיניות נשיות

אופנה, החפצה ודימוי גוף

מריה ליאחובצקי אחראית על הזוהר הפנימי. הקולקציה מבקשת לחגוג את ההנאה והחושניות של נשים באמצעות מיפוי הגוף הנשי והפעילות העצבית במוח בזמן ההנאה הנשית. כל פריט מייצג חגיגה נשית נפיצה, חובקת רומנטיקה, פיתוי ונשיות לא מתנצלת בצבעוניות תוססת. בתאווה לעיניים הקולקציה של נועם בן חן מבצעת היפוך תפקידים מגדריים בייצוג החפצת הגוף ובאמצעותה נבחנת האפשרות להפוך את המשוואה; לתאר ולהלביש את הגוף הגברי מנקודת המבט הנשית ולדמיין כיצד נראים היו הגברים אם הנורמה החברתית הייתה להחפיץ את הגוף ‏הגברי. מתוך קריאה להפסקת ההחפצה הנשית מתנסחת עמדה נגדית המבקשת לקיים מהלך תרבותי הפוך. 

להעניק לקו השבר יופי ועוצמה היא הקולקציה של אריג' הזימה שעוסקת בפרו אייג'ינג. בכדי להעשיר את הקולקציה, נבחרה אמנות קינטסוגי היפנית הרואה יופי בחוסר השלמות וערך בפשטות ומהווה סיבה להשארת חפץ בסביבה לאחר שנשבר והדגשת הסדקים והתיקונים כחלק טבעי מקיומו של חפץ במקום לזרוק אותו ברגע שנשבר. זהר מתוק אחראית על המלכה אנהרקסיה הפרויקט בוחן את הקשר המורכב שבין נשיות לאנורקסיה ומדגיש את יכולתה של המחלה להפעיל שליטה ובעלות על הגוף והנפש. הקולקציה מתעמקת בקונפליקט המרכזי של המחלה הנובע מהאידיאל התרבותי המודרני של הגוף הנשי עד כדי מחיקת כל אלמנט נשי.

אופנה על פמיניזם ודת

שתי קולקציות עוסקות במפגש בין פמיניזם לדת. מסכת גוף של מוריה אטינגר עוסק ביהדות האורתודוכסית ואיך מקדשים ומפארים הגברים הדתיים את ספרי התורה, הגמרות ואת ספרי הקודש. כאקט פמיניסטי, היא בחרה לחבר מסכת חדשה אשר באמצעות הלבוש, יפאר ויקדש את הנמצא תחתם – גוף האשה אשר יקבל מקום של הוד והדר. אדר הוכוולד עם הקולקציה שעשני אישה עוסקת בפמיניזם דתי ומספקת הצצה לעולמן של נשים דתיות רבות השואפות לקדם רעיונות, עמדות, פעולות ותמיכה בקידום מעמדן של נשים בחיים היהודיים תוך מחויבות מלאה לעולם ההלכה. הקולקציה משחקת בגבול הדק שבין מהפכה למסורת, בין נשיות למרחב גברי ובין מציאות לפנטזיה.

אופנה וביקורת חברתית

תערוכת בוגרי ויצו 2023

עוד קולקציה שאהבתי היא יוקר המחיה של שיר דאנגור. הפרויקט עוסק במחאה כנגד יוקר המחיה. הביטוי למחאה לקוח מאסתטיקת אמנות הגרפיטי – אמנות אנטי ממסדית שבאמצעותה מנסים האמנים להעביר מסרים פוליטיים או חברתיים כנגד הממסד. בקולקציה הממסד מיוצג באמצעות חליפות רשמיות שבהן מתבצעת דה-קונסטרוקציה ומגוון מניפולציות המבקשות ליצור כאוס ויזואלי הבא לידי ביטוי גם בפיתוחי טקסטיל מחאתיים.  מחוית – The Final Cut של אלינה משיח בוחן ומביע ביקורת מוסרית באמצעות בחינת היחסים בין בני אדם לבעלי חיים בהקשר של מערכות חברתיות, כלכליות וטכנולוגיות המעורבות באכילת בעלי חיים. מטרת הפרויקט היא לעודד הן את המעצב והן את הצופים בעבודה להרהר באופן ביקורתי על עמדותיהם ותפיסותיהם לגבי בעלי חיים.  היהלום המכוער של סיואר נאסר עוסק בקונפליקט שבין תפיסת אבן היהלום כאבן המשדרת עושר ויוקרה לאופן כריית היהלומים שבגינה הם נקראים – יהלומי דמים. הקולקציה מתבססת על פיתוח טקסטיל באסתטיקה יוקרתית, אבנים מהטבע בצלליות צורניות ואזכורים אפריקאים. 

אופנה והשראות מהטבע

בר אלבוים הגיעה לנושא הפרויקט שלה – הדהוד גנטי – מתוך תחום בביולוגיה הנקרא אפיגנטיקה. הפרויקט מבקש להעלות מודעות לחשיבות בטיפול בבריאות הנפש, לא רק עבור האדם עצמו, אלא גם לצאצאים שלו הבאים אחריו. ליאן חוא יצרה את כמו המים והקולקציה עוסקת בדילוג שבין הגלוי לנסתר ובכוח החיים המגיב אל האנושי ומשתנה מולו. בעזרת יציקות פוליאסטר ועבודה בחומרים אטומים ושקופים, מבטאת הקולקציה פרשנות לתופעה ייחודית ומרתקת זו. דקל אלמוג באמצעות הקולקציה מארג החיים נבחן הטבע כאדריכל בעל טכנולוגיה ייחודית: יכולתו ליצור חיים ולהמשיך לקיים תהליכים בכל זמן ובכל מקום. הקולקציה מציגה אסתטיקה של התבלות והתיישנות לצד צמיחה, השתרשות וגדילה, סדר אל מול אי-סדר, צורות גאומטריות אל מול צורות משובשות וכל אלו בנפח של אווריריות ותנועה.

סיפורים אישיים משפחתיים

שרה שרה שיר עצוב של ענבל שומוביץ מספר את סיפורה המשפחתי המתמקד במסע גבורה של סבתא רבה של ענבל, אישה יחידה, שטוותה תכנית בריחה מפולין לרוסיה ובאומץ רב יצאה עם שבעת ילדיה ביערות, ברכבות ובדרכים שונות למקום מבטחים. העבודה על הקולקציה הובילה אותה למחקר היסטורי שהוא גם אישי ועמוק, ששאב השראה מעולמות היהדות, פליטים ומסיפור השואה הפרטי שלה.  מאמא אלפסייה/ אמא כלה ילדה של סתיו אלפסי מספר את סיפורה של סבתה, סימי, שנולדה במרוקו, ובעקבות נכותה אולצה להתחתן כבר בגיל 12 לגבר בן 30. הקולקציה מתחקה אחר סיפורה האישי של ילדה שהפכה לכלה ובן לילה גם לאישה, שבתוך המוסכמה התרבותית מקבלת את גורלה בהכנעה ומפתחת מולו אופטימיות ויכולת הישרדותית. בקולקציה ילד אחר של רולא סאלח, היא את לקות השמיעה שלה ומנסה להביא את השיח והמודעות לקדמת הבמה כנגד הסטיגמות המושרשות בחברה וכנגד בעיות ההנגשה של הסביבה לצרכים מיוחדים.

איתי ליפשיץ המחלקה לצילום ואמנויות המסך אקדמיה ויצו 2023
איתי ליפשיץ, מהמחלקה לצילום ואמנויות המסך

תערוכת בוגרי ויצו 2023

בין התאריכים 25/7-5/8 יוצגו בחללי המכללה תערוכה של כל בוגרי המחלקות ארכיטקטורה וחינוך, אמנויות הצילום והמסך, תקשורת חזותית ועיצוב גרפי ועיצוב אופנה. בתערוכה הפתוחה לציבור, תוכלו להתרשם עד כמה משפיעה האינטליגנציה המלאכותית  (AI) על עולם היצירה, כמו גם נושאים כמו קיימות ושמירה על הטבע, אספקטים חברתיים שונים ועוד. יותר מ- 100 בוגרי ובוגרות מחלקות הארכיטקטורה, תקשורת חזותית ועיצוב גרפי, צילום ואמנויות המסך ועיצוב אופנה יציגו את עבודותיהם ברחבי הקמפוס. הכניסה חינם.

25/7-8/8/23, המרכז האקדמי ויצו חיפה, רחוב הגנים 21, חיפה

א'-ה' 20:00-10:00

ו'- 15:00-10:00

ש'- 18:00-10:00 

נהניתם מההמלצות שלי? אני ממש אשמח לדעת!

תייגו אותי באינסטגרם @hey.fa.it או בפייסבוק,

או השתמשו בהאשטג שלי באינסטגרם iHaveThisThingWithHaifa# כדי שאדע ואשתף.

בתיאבון (-:

חייפוש

אהבתם את הכתבה? הצטרפו לרשימת הדיוור וקבלו את כל הפוסטים ישירות לתיבת הדוא״ל:​​

Follow:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בואו נפגש בניוזלטר